Proiectul de lege privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaţilor şi analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituţii, inclusiv capacitatea de a acorda amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei firme, ceea ce ar putea duce la închiderea unor companii viabile şi la concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, potrivit unui comunicat publicat marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), scrie News.ro.
Proiectul de lege a fost adoptat în iunie de Camerei Deputaţilor şi a primit deja aviz favorabil din partea a două comisii din Senat, aceasta din urmă fiind cameră decizională.
Potrivit uneia dintre măsurile prevăzute în proiect, ANPC poate sancţiona o firmă cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior, indiferent dacă a săvârşi fapta cu intenţie sau din neglijenţă.
O astfel de măsură ar putea afecta grav companii profitabile, avertizează CNIPMMR.
„Sancţiunile pe care ANPC le poate da sunt cuprinse între 0.5% - 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor. Majoritatea firmelor nu realizează un profit de asemenea anvergură! Sancţiunile complementare sunt de tipul închiderii temporare de până la 6 -12 luni a companiei sau închiderii permanente”, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.
CNIPMMR consideră că Senatul trebuie să respingă aceast proiect sau să adopte legea cu amendamentele propuse de patronat.
Membrii CNIPMMR au criticat atribuţiile şi drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, care ar depăşi nivelul celorlalte autorităţi publice, inclusiv al instanţelor judecătoreşti.
În plus, apatronatul IMM-urilor atrage atenţia că funcţia de prevenire şi informare nu este reglementată, iar instituţia riscă să se transforme într-una eminamente de control şi sancţionare.
Patronatul IMM-urilor cere stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul amenzilor să fie între unul şi 25 de salarii minime pe economie, adică maximum 12.500 lei.
În plus, CNIPMMR consideră necesară corelarea atribuţiilor şi drepturilor ANPC cu ale celorlate autorităţi publice, reglementarea funcţiei preventive şi completarea componenţei consiliului autorităţii cu câte un reprezentant al fiecărei confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional, pentru asigurarea obiectivităţii şi evitarea abuzurilor.