Odinioară, la propriu, mine de aur, fostele exploatări subterane din județul Hunedoara sunt astăzi o ruină. Ultima mină de aur din zona Brad s-a închis în 2006 şi de atunci clădirile au încăput pe mâna hoților de fier vechi. Au lăsat în urmă un dezastru, iar locul prin care România scotea bogăţia din adâncuri e astăzi complet inundat.
Închisă încă din 2006, mina din Gura Barza e astăzi o ruină.
Florin Cazacu, primar Brad: Au apărut hoții de fier vechi, au distrus clădirile, totul a fost lăsat în paragină, este o imagine dezolantă.
Vremurile în care din galeriile minei ieşeau tone de aur pur sunt doar o amintire tristă pentru locuitorii din zonă, cei mai mulţi foşti mineri.
Localnic: Or fost foarte multe clădiri, foarte multe, foarte multe clădiri care s-or spart, și unde o fost cantina de bolțari, și aia s-o distrus. Acum îi moarte curată... acum care mai are un pic de pensie mai trăiește până mai vine pensia, și când nu mai vine...
Localnic: Era o atmosferă mai plăcută, mai sigură, mai grea munca, dar oamenii se străduiau.
Şi el fost miner la Gura Barza, actualul primar al municipiului Brad crede că politica închiderii exploatărilor aurifere a fost una dintre marile greșeli de după 1990.
Florin Cazacu, primar Brad: Imediat după ce a fost închis mineritul, prețul la principalele metale, la aur, la cupru, a crescut, și culmea, ar fi fost rentabile astăzi. Imaginați-vă ce lipsă de viziune au avut guvernanții la vremea respectivă.
Muzeul aurului din oraş, unic în Europa, e astăzi singura dovadă că la Brad, vreme de sute de ani, oamenii au trăit de pe urma bogăţiilor scoase la suprafaţă din adâncul Munţilor Metaliferi.