Retailerul de bricolaj german Hornbach va renunţa,din luna ianuarie 2017, la contractul cu firma austriacă Holzindustrie în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”, a anunţat joi retailerul.
„Ţinem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile“, a declarat directorul general Hornbach România, Mugurel-Horia Rusu, potrivit News.ro.
Compania se asigură că toate materialele lemnoase şi produsele din lemn provin din silvicultură sustenabilă, se arată într-un comunicat transmis de retailer.
„Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer şi FSC (Forest Stewardship Council). Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcţii şi a lemnului rindeluit“, a mai spus Rusu.
Hornbach şi-a asumat, încă din 1996, responsabilitatea faţă de WWF şi Greenpeace de a nu importa lemn necertificat din regiuni tropicale, se mai arată în comunicat.
Hornbach este o companie multinaţională, de familie, care a înregistrat în exerciţiul financiar 2015/2016, încheiat la 29 februarie, o cifră de afaceri de peste 3,75 miliarde de euro, în creştere cu 5% comparativ cu perioada anterioară.
Fondată în anul 1877, Hornbach a ajuns să deţină 154 de magazine mixte de materiale de construcţii şi grădinărit, în nouă ţări din Europa, dintre care şase în România (Bucureşti Berceni, Bucureşti Militari, Bucureşti Baloteşti, Braşov, Timişoara şi Sibiu).
Hornbach îşi dispută piaţa românească de distribuţie a materialelor de construcţii şi bricolaj cu trei companii autohtone - Dedeman, Arabesque şi Ambient -, plus alte patru multinaţionale - Praktiker, Kingfisher (a cumpărat Bricostore), Leroy Merlin (a cumpărat bauMax) şi Mr. Bricolage.
Anul trecut, jucătorii din piaţa românească a bricolajului au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 5% şi 30%. Piaţa locală de bricolaj este estimată la 2-3 miliarde de euro anual.
Scandalul Holzindustrie Schweighofer
Potrivit unui articol riseproject.ro de anul trecut, banii corporației Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, au hrănit politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale. Firmele lor au tăiat pădurea și au vândut buștenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt amețitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile românești. Cel mai important furnizor este chiar statul român, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, al cărei șef este judecat împreună cu Viorel Hrebenciuc pentru fapte de corupție și sprijinirea unui grup infracțional organizat.
Rise Project a analizat primii douăsprezece furnizori de lemn ai Schweighofer, care, împreună, au livrat peste o treime din cantitatea totală a buștenilor cumpărați de compania austriacă în perioada 2013-2014. Adică, primii douăsprezece beneficiari ai banilor plătiți de Schweighofer, așa cum rezultă din miile de contracte de achiziții ale corporației declarate la Fisc. Cei 12 furnizori doboară copaci, în special în județele Alba, Bistrița, Harghita, Maramureș și Suceava, adică zonele cele mai afectate de tăierile masive de pădure.
Unele dintre aceste companii sunt manevrate chiar de către directori ai Holzindustrie Schweighofer. Altele duc la oficiali ai statului și au intrat deja în atenția procurorilor. Sunt și patroni de firme furnizoare cu un vast trecut infracțional, precum și unii finanțați direct de către corporația austriacă pentru a fi încurajați să taie cât mai mult.