Pentru că anul acesta sunt două rânduri de alegeri, Ministerul Finanţelor se teme deja ca autorităţile să nu exagereze cu cheltuielile.
„E o presiune pe partea de reduceri de taxe. Sunt multe măsuri pe partea de reducerea veniturilor, sunt multe pe partea de creștere a cheltuielilor. Trebuie un echilibru în tot. Să nu uităm că marile derapaje care ne-au dus la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare vin dintr-o perioadă în care am avut o perioada efectiv de dezmăț bugetar”, a spus Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Aceleaşi îngrijorări vin şi de la Banca Naţională.
„Cele mai serioase acumulări de riscuri le vedem în zona internă: cheltuirea economiilor făcute la buget prin reduceri semnificative de taxe şi impozite. Anul acesta, din păcate, este an electoral, va fi foarte riscant să mai aibă caracteristicile unui an electoral tradiţional din România”, a declarat la Digi FM Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.
Soluţia de moment vine de la Guvern. Premierul Dacian Cioloş a oprit, deocamdată, aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerelor.
„Nu mai vreau să aprobăm niște cifre fără să știm ce e acolo în spate. Vă rog să însoțiți propunerea de aprobare a bugetului cu o notă care să explice care e viziunea companiei respective, ce vrea să facă cu bugetul. Dacă vedem doar cifre de venituri, cheltuieli, salarii, investiții fără să știm care e conceptul în spate, nu cred că e suficient ca guvernul să poată să își asume această aprobare”, a spus Dacian Cioloş, premierul României.
De altfel, reprezentanţii FMI le-au recomandat autorităţilor să amâne, anul viitor, reducerea TVA la 19 la sută, scăderea accizelor şi eliminarea taxei pe stâlp. Măsurile au un impact estimat de 0,75% din PIB.