Economiști ai firmelor de consultanță fiscală din România văd criptomonedele drept continuatori ai instrumentelor de tip leverage, folosite până în 2008, aflate la originea crizei.
Criptomonedele nu pot constitui o sursă credibilă de finanțare a afacerilor, putând să își găsească locul doar în zone de nișă, cum ar fi industria IT, unde inventivitatea este ridicată, a opinat miercuri Ioana Mihai, specialist în finanțarea companiilor în cadrul firmei de consultanță EY Romania.
Ea a răspuns la următoarea întrebare: pot firmele în căutare de finanțare să apeleze la emisiuni de criptomonede?. ”Este o zonă nereglementată unde apare un curs de schimb aleatoriu. Această vâlvă s-a creat probabil pentru a compensa instrumentele de dinainte de 2008, de tip leverage, care nu erau susținte de active reale” a spus ea. Mihai a afirmat că criptomonedele nu pot fi o sursă credibilă de finanțare, exceptând zona IT.
Totuși în alte țări se fac pași în această direcție. Situl needlestrategy.com notează că ofertele inițiale de monedă sunt ultima tendință în lumea criptomonedelor. Conceptul a căpătat popularitate după lansarea Ethereum, o criptomonedă a cărei apariție a avut la bază o astfel de ofertă. Ofertele de monedă ICO combină caracteristicile Ofertelor Publice Inițiale (IPO) cu cele ale crowdfunding-ului. În mai 2017 startup-ul ”Brave Software” a strâns 35 milioane de dolari în mai puțin de 30 de secunde. Procesul a avut la bază o ofertă ICO.
Există însă și reversul monedei. În aprilie 2016, un fond de investiții numit DAO a strâns 150 de milioane de dolari folosind o ICO. Hackerii au găsit o slăbiciune în software pe care au exploatat-o furând 60 de milioane de dolari. Mai mult, sunt numeroase cazurile în care au fiost fraudați bani ai investitorilor cu ajutorul ICO.