Elvețienii investesc în biocarburanți din paie la Craiova

Data actualizării: Data publicării:
clariant

Compania Clariant a început construirea la Podari a fabricii de etanol celulozic, o investiție de 100 milioane euro. Etanolul celulozic, obținut din partea fibroasă a unei plante, spre deosebire de cel din semințe sau flori, este asimilat reziddurilor neputând fi folosit altundeva în agricultură.

Grupul elveţian Clariant, cu activităţi în industria chimică, a marcat, miercuri, în comună Podari, judeţul Dolj, începerea lucrărilor de construire a unei fabrici de producţie etanol celulozic la scară largă din reziduuri agricole, prima fabrică de acest fel a grupului elveţian pentru care va face o investiţie din fonduri proprii de circa 100 milioane de euro, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit reprezentanţilor companiei, fabrică din Podari va fi prima fabrică comercială a Clariant pentru producţia etanolului celulozic care va utiliza procesul „sunliquid”, un concept dezvoltat de companie pe parcursul mai multor ani de cercetare şi testare pentru fabrici industriale cu o capacitate de producţie de 50.000 până la 150.000 tone de etanol celulozic pe an.

"După mai mult de un deceniu de cercetare şi dezvoltare, Clariant investeşte peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrica sunliquid. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci şi la nivel global", a afirmat Christian Kohlpaintner, reprezentant al Consiliului de Administraţie al Clariant Internaţional Ltd, la ceremonia de la Podari.  Fabrica de la Podari va avea o capacitate de producţie de 50.000 tone de etanol celulozic pe an, va folosi ca materie primă paiele de grâu şi alte cereale şi va funcţiona începând din 2020.

Reprezentanţii Clariant au afirmat, marţi, la Munchen (Germania) că au ales zona Podari pentru că sudul României este o importantă zonă agricolă în care rămân foarte multe reziduuri agricole nefolosite, pentru funcţionarea fabricii la capacitatea programată fiind nevoie anual de 250.000 de tone de astfel de reziduuri. "Materia primă va fi colectată de la producătorii agricoli locali, pentru că există foarte multe reziduuri nefolosite în această zonă. Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenţei unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime din zonă, precum şi infrastructurii logistice şi industriale din regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Pensie cu 400 lei mai mare în aprilie. În ce zile se face viramentul banilor în contul pensionarilor
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...