Multinaţionalele trebuie să respecte fiscalitatea şi regulile româneşti şi nu trebuie să fie o ţintă, spun specialiştii. Acestea acoperă 80% din cifra de afaceri a celor mai mari companii din România, iar câteva sute de mii de oameni lucrează pentru ele. În ultimele zile, s-au înmulţit acuzaţiile la adresa multinaţionalelor care ar încuraja protestele din Piaţa Victoriei. Dezminţirile au venit imediat.
În ultimii şase ani, Irina a lucrat pentru două multinaţionale. Ambele din domeniul IT. Spune că a fost calea cea mai simplă pentru a fi implinită financiar.
Irina Huțu, angajat firmă multinațională: „Prima mea experienţă a fost la un patron şi am simţit cum este să fii sclav pe plantaţie. Asta se tot spune despre mulţi corporatişti.”
A fost la proteste în Piața Victoriei, dar spune că nu a obligat-o nimeni.
Irina Huțu, angajat firmă multinațională: „Nu a venit nici măcar informal de la un manager sau de sus îndemnul să ieşiţi sau comunicări în care se oferă vreun unghi de vedere politic în companie.”
Şeful comisiei parlamentare de control a SRI nu crede că acest lucru e valabil pentru toate multinaţionalele. Aşa că a cerut verificări, mai ales după ce directorul unei importante bănci a fost fotografiat la manifestaţii.
Adrian Țuțuianu, președintele comisiei de control SRI: „Au fost informații și am cerut ca ele să fie verificate privind activitatea unor conduceri de companii. Dacă sunt elemente sau activități care privesc securitatea națională, e treaba SRI.”
Specialiştii spun că multinaționalele nu trebuie să fie o țintă.
Ionuţ Simion, preşedinte AMCham: „Multinaţionalele nu au în obiectul lor de activitate sau în intenţia de a-şi desfăşura activitatea economică în România să participe la astfel de manifestaţii.”
Gabriel Biriș, avocat fiscalitate: „E casa noastră, noi trebuie să facem regulile și să le impunem. Dacă regula casei e ca musafirii se descalță la ușă, se descalță, dacă nu, te trezești că îți intră cu bocancii murdari în sufragerie.”
În România sunt 30.000 de multinaţionale. Reprezintă puţin peste 6% din numărul total de firme active din ţară. Puţine, dar cu podere mare în economia României. 30 de companii cu capital străin acoperă 80% din totalul afacerilor pe care le au primele 100 de firme în industrie. 96 din primii 100 de exportatori la nivel naţional sunt companii cu capital majoritar străin.