Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a venit mult prea repede şi cu o retorică împotriva multinaţionalelor şi a băncilor. E opinia directorului executiv al Medlife, care e o companie românească. Mihai Marcu mai spune că în rândul oamenilor de afaceri există temerea că revoluţia fiscală e doar începutul. De aceea, s-ar dori asigurări din partea Cabinetului Tudose că nu vor mai urma şi alte modificări la Codul fiscal.
Mihai Marcu: „Despre măsura fiscală, în sine, noi am fost extrem de clari în sensul că nu s-a părut venită mult prea repede, fără o consultare în prealabil a mediului de afaceri şi, de asemenea, cu o retorică împotriva antreprenoriatului românesc, a multinaţionalelor şi a băncilor care a fost total nepotrivită. Şi care trebuie probabil amendată chiar de către guvernanţii noştri.
Cred că problema care se pune în momentul de faţă este ca această modificare legislativă să rămână aşa cum este acum. Pentru că odată ce cifrele sunt schimbate, baza unor eventuale măriri de impozite devine mai mare. Şi atunci, orice impact de 2,5% care s-a dat o nouă taxă de solidaritate...dacă devine 2,5% sigur, ea va fi o creştere aplicate unei baze mai mari, prin mărirea salariului brut al salariatului.
Poate că asta e principala îngrijorare a mediului de bussiness, şi anume, să nu fie o pregătire pentru o ajustare fiscală ulterioară mai uşor de făcut, pentru a compensa venitul la buget. Dar, să sperăm să nu fie aşa. Şi în declaraţia mea de fapt am şi spus că s-ar impune o precizare a guvernului actual şi anume că nu urmează să mai facă nicio modificare la acest cod fiscal. Să rămână aşa, pentru că deocamdată nu are impact! Dacă îşi asumă acest lucru, ei şi guvernele care urmează, atunci e un rău făcut. Nu am aplaudat în niciun caz această schimbare bruscă şi tonul către mediul de afaceri. Dar, dacă fac această ajustare, probabil că firmele vor reuşi să găsească soluţii şi să surmonteze”.