Calitatea muncii a devenit un lux. Foarte mulți angajatori se plâng că oamenii lor nu sunt productivi, dar în cazul în care ridică standardele, riscă să rămână fără forță de muncă.
Doar unul din zece angajatori și-ar păstra toți angajații, dacă ar trebui să facă o selecție în funcție de eficiența muncii, ne spune un studiu recent.
În foarte multe cazuri, patronii fac compromisuri, la modul că trec cu vederea dacă mai au prin companie și oameni care nu sunt foarte bine pregătiți.
Nu e de mirare. Piața forței de muncă e în colaps. Nu doar că se găsesc greu oameni bine pregătiți, se găsesc greu oameni în general. Am văzut deja - am început să aducem muncitori din țările asiatice.
Doi din zece angajatori, adică 21%, ar păstra cel mult jumătate dintre angajați, dacă ar trebui să facă o selecție riguroasă.
Unul din patru, adică 25%, ar păstra între 50% și 75% dintre angajați, ne mai spune studiul făcut recent.
Iar patru din zece patroni, aproximativ 42%, spun că trei sferturi dintre angajații lor actuali sunt eficienți și au rezultate satisfăcătoare.
Ce fel de oameni sunt apreciați?
Cei mai mulți angajatori, 64,5%, consideră că cea mai redusă productivitate la job o au angajații din generația 1996-2012. Generației Z i se reproșează lipsa de loialitate, este generația care s-a născut cu tehnologia și atunci i se reproșează o lipsă de comunicare și de implicare. Este o generație mai puțin dispusă la compromisuri mai ales atunci când vine vorba de timpul lor personal. Ei aleg să-și schimbe jobul atunci când nu mai sunt mulțumiți, dar este o generație smart, care va crea meserii, a explicat la Digi24 Mihaela Dobre, reprezentantă BestJobs, compania care a făcut acest studiu.
În topul angajaților care îi nemulțumesc pe patroni urmează cei din generația 1965-1980.
Cei mai apreciați sunt, așadar, cei din generația 1981-1995, așa-numita generație Millennials. Doar 16% dintre angajatori cred că productivitatea acestora este sub așteptări. Se pare că cei din generația Y sunt mai rezistenți la stres, sunt mai loiali, au crescut cu tehnologia și au inclusiv aceste abilități tehnice.
Ce fac angajatorii când sunt nemulțumiți de performanțele angajaților?
Peste 51% dintre angajatori oferă feedback - stau de vorbă cu oamenii lor, îi întreabă de ce nu merge treaba, ce așteptări au, ce vor și așa mai departe. Dar atenție! Nu tot timpul. Uneori.
Atunci când situația e gravă, 46% oferă training, iar 16% îi mută pe cei mai puțin performanți pe alte poziții.
14,5% aleg varianta sancțiunilor.
13% dintre angajatori reduc volumul de muncă al angajaților când văd că nu mai dau randament, iar 9,7% decid să îi dea afară pe cei de care sunt nemulțumiți.
Sondajul, realizat de compania BestJobs, a fost efectuat în perioada 1 octombrie - 15 noiembrie pe un eșantion de 250 de companii mici, medii și mari din România.
Editare web: Luana Păvălucă