Curtea de Apel a decis luni că recursul formulat de Hidroelectrica prin care compania de stat contesta decizia Gărzii de Mediu de a fi reevaluat impactul produs de proiectul hidroenergetic Bumbești-Livezei este nefondat.
Punct de cotitură pentru proiectul complexului hidroenergetic Bumbești Livezeni, derulat de compania de stat Hidroelectrica în Parcul Național Defielul Jiului, zonă protejată Natura 2000.
Curtea de Apel București a pronunțat luni o sentinţă definitivă împotriva cererii Hidroelectrica de a nu proceda la o reevaluare de mediu a acestui proiect. Reamintim că o astfel de reevaluare este impusă de faptul că proiectul a primit autorizații de mediu anterior aderării României la UE și desemnării zonei respectiv ca areal protejat în cadrul Natura 2000.
Odată aderată la UE, România trebuie să respecte prevederile de mediu în vigoare în UE, mult mai dure comparativ cu legislația anterioară în vigoare la momentul aderării.
Dar ce implicația are decizia Curții de Apel pentru proiect? ”Hidroelectrica trebuie să notifice Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (care este autoritatea competentă, proiectul fiind în două judeţe) că au apărut modificări la proiect şi să sisteze lucrările, conform art. 15, alin. (2), litera a) şi art. 16, alin (5) din Legea Mediului (OUG 195/2005)”, spune biologul Călin Dejeu, un ecologist care se opune acestui proiect.
El mai spune că acum Hidroelectrica trebuie să notifice autoritatea competentă pentru protecţia mediului privind elemente noi ce au intervenit, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării.
Până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului, planului ori programului care ar rezulta în urma modificărilor care fac obiectul notificării.
”Trăim în România şi, cum s-au permis timp de peste 10 ani lucrări ilegale (după declararea sitului Natura 2000), care devastează de câteva luni chiar şi cursul Jiului în mijlocul sitului Natura 2000/parcului naţional, ne putem aştepta în continuare la orice abuz”, spune biologul.
Citește aici despre controlul declanșat de Corpul de control al prim-ministrului privind acest proiect.