Compania Siemens a decis sa nu-i mai vândă Rusiei tehnologie pentru termocentrale și a ieșit dintr-o companie mixtă pe care o avea acolo, după ce au apărut suspiciuni că patru turbine livrate anul trecut către un proiect din sudul Rusiei au fost mutate ilegal în Crimeea.
Peninsula se află sub sancțiuni europene încă de la anexare, nu poate primi echipamente energetice, iar Moscova a promis să compenseze aceste lipsuri. Siemens, deși inițial a infirmat, spune că acum are dovezi credibile că turbinele germane au fost într-adevar transferate în Crimeea. Compania germană sustine însă că nu are niciun motiv să se creadă că ar fi încălcat ea însăși sancțiunile și asta pentru ca turbinele au fost modificate și mutate, deși termenii contractuali inteziceau clar acest lucru.
Grupul german Siemens se va retrage din compania mixtă rusă Interautomatika, în urma scandalului în care patru turbine pe gaze vândute pentru a fi folosite în Rusia au ajuns de fapt în Crimeea.
„Această evoluţie constituie o încălcare flagrantă a contractelor Siemens, a încrederii şi a reglementărilor europene. Siemens va vinde integral participaţia minoritară deţinută la compania rusă Interautomatika”, se arată într-un comunicat al grupului german.
Surse au declarat pentru Reuters că Interautomatika a fost implicată în instalarea şi trimiterea turbinelor în Crimeea.
Siemens a anunţat că a analizat acordurile de licenţiere cu companiile din Rusia asociate cu acest caz şi că evaluează posibila colaborare între subsidiarele sale şi alte entităţi din lume, în legătură cu livrările în Rusia.
Grupul şi-a înnoit oferta de a răscumpăra turbinele şi de a anula contractul cu Technopromexport (TPE), împotriva căreia a deschis o acţiune în justiţie pentru a opri alte livrări în Crimeea şi pentru readucerea turbinelor la destinaţia lor iniţială, Taman, din sudul Rusiei.
(surse Digi24, News.ro)