Preluarea companiei japoneze Takata de către Key Safety Systems, companie înregistrată în SUA, dar deținută de chinezi, crează unul dintre cei mai mari producători de componente auto din România, la concurență cu germanii de la Continental.
Unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume, Takata, lider al producției de airbaguri, a decis să iasă din scandalul legat de remedierea defecțiunilor pentru zeci de milioane de mașini prin declararea falimentului, după cum scriu Reuters și Bloomberg, care citează persoane apropiate de industrie.
Detaliul cel mai important ar putea fi faptul că japonezii au ajuns la un acord cu principalii rivali, Key Safety Systems, companie americană deținută de chinezi, care ar trebui să preia toate operațiunile și să lase datoriile în portofoliul unei entități separate.
Takata deține în România trei unități de producție, două la Arad și una la Sibiu, pe două societăți comerciale diferite (Takata Romania SRL și Takata Sibiu SRL), iar ultimele cifre oficiale arată că au avut venituri de circa 1,5 miliarde lei și un profit de 170 milioane de lei, ceea ce înseamnă că activitățile din România sunt foarte profitabile. Un eventual faliment al companiei-mamă nu ar afecta în mod direct operațiunile din România, iar cumpărarea acestora de concurenții de la KSS ar aduce și mai multă liniște pentru cei peste 6.000 de angajați români.
Key Safety Systems a investit în România încă din 1999 și are, la fel ca japonezii, trei facilități de producție, una la Arad și două la Hunedoara, specializate în aceleași componente precum cele ale Takata: volane, centuri de siguranță și airbaguri.
KSS Romania are peste 4.000 de angajați, iar informații despre cumpărarea unităților Takata au apărut de mai multe luni, inclusiv în rândul salariaților români, ceea ce înseamnă că activitatea în acest sens a celor două companii a fost destul de intensă.
O achiziție a celor două SRL-uri Takata de KSS Romania ar conduce la crearea unei companii impresionante, cu peste 10.000 de angajați și cu o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde de lei. Key Safety Systems a fost achiziționată anul trecut de către chinezii de la Ningbo Joyson Electronic Corp cu mai puțin de un miliarde de dolari (920 milioane dolari).