Bonusuri, vouchere de vacanţă, bonuri cadou şi asigurări medicale private. Sunt măsurile prin care va fi compensată scăderea salariilor din domeniul IT, după intrarea în vigoare a revoluţiei fiscale. Reprezentanţii firmelor spun că încă nu este clar cum trebuie aplicate noile prevederi ale codului fiscal. Şi, până se clarifică situaţia, aleg să lase salariile brute neschimbate.
Transferul contribuţiilor sociale pentru pensii şi sănătate este pe ultima sută de metri, iar aplicarea măsurii dă bătăi de cap mediului privat.
Patronii și angajații trebuie să decidă modul în care vor fi păstrate aceleași salarii nete. Fie vor fi majorate lefurile brute, fie se vor acorda bonusuri, prime sau tichete pentru a compensa pierderea de bani.
Aceasta din urmă este şi soluţia aleasă de subsidiara locală a unei firme suedeze de software cu 280 de angajaţi. Angajaţii din acest sector sunt scutiţi de impozitul pe venit, ceea ce obligă patronii să cheltuie mai mult pentru a le menţine veniturile nete.
„Impactul e foarte mare financiar, vorbim de milioane de roni la nivelul firmei noastre. Economia este stoarsă de o gramadă de bani, bani care spre surprinderea multora, probabil, nu sunt tipăriți peste noapte, nu îi aduce nimeni de acasă, nu stă nimeni pe un mil de dolari, surpriză, sub birou, ci îi realocă din bugete de investiții, de dezvoltare, din bugete de cercetare”, spune Bogdan Putinică, vicepreședinte senior al unei firme de IT.
E drept, Guvernul se gândeşte să compenseze pierderile companiilor din acest sector. Măsura se va aplica şi în domeniul cercetării, dar şi pentru firmele cu angajaţi sezonieri sau cu dizabilităţi.
„Indiscutabil că toate cele patru categorii care sunt influențate de transferul contribuțiilor sunt luate în calcul și vom prezenta o schemă de ajutor de stat care va completa această diferență pentru absolut toate persoanele care au un cost suplimentar la nivelul salariilor”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul finanțelor.
„Este o soluție un pic ridicolă, de genul cu o mână iau, cu alta dau, foarte tipică lipsei de pregătire și de gândire strategică pe termen lung a aceste decizii care s-a luat cu revoluția fiscală”, a comentat Bogdan Putinică.
Sunt şi companii care nu vor mări salariile brute ale angajaţilor, deşi nu figurează printre domeniile scutite acum de impozitul pe venit.
„Foarte mulți întreprinzători aleg să nu mărească salariul brut, ci să resemneze contractele de muncă, pentru că nu știu cum va ieși legea din Parlament”, arată Florin Jianu, președinte CNIPMMR.
Aceştia sunt patronii care respectă legea. Vor fi însă şi unii care o vor ocoli, mai ales cei care au angajaţi cu contracte cu timp parţial.
„Bineînțeles că întreprinzătorii renunță imediat la aceste contracte, pentru că sunt cele mai vulnerabile, volatile. Foarte multe contracte vor trece iar la negru”, spune Florin Jianu.
În România sunt înregistrate 6,3 milioane de contracte de muncă, potrivit ultimelor cifre oficiale.