Firma turcă Otokar, desemnată câștigătoare de Primăria Capitalei pentru livrarea a 400 de autobuze destinate transportului public, a fost preferată deoarece ar fabrica autobuze mai scumpe, însă mai bune decât cele făcute de nemții de la Mercedes sau de către MAN. Autobuzele turcilor depășeșesc lungimile acceptate, nu respectă normele europene de rezistență la vibrații și nici măcar nu încap în garajul menționat de producătorul turc în ofertă, spun competitorii de la Mercedes.
Producătorul german de autobuze Mercedes a ratat la mustață contrcatul de 400 de autobuze destinate Primăriei Capitalei, câștigătoare fiind compania turcă Otokar, potrivit informațiilor furnizate miercuri și joi pe situl public de achiziții.
Două firme participante la licitație, anume Mercedes și un alt producător turc Karsan Otomotiv au contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor desemnarea ofertei Otokar drept câștigătoare.
Ce au reclamat nemulțumiții
Potrivit contestației depuse de Mercedes, oferta turcilor de la Otokar a fost mai scumpă, însă produsele lor sunt mai bune și mai potrivite nevoilor bucureștenilor. Cel puțin așa crede Comisia de licitație.
Oferta Otokar a întrunit 94,06 puncte, cu 0,13 puncte mai mult decât cea a Mercedes. Germanii au primit mai multe puncte la capitolul preț (50 de puncte, față de 49,15 puncte), însă mai puține la partea calitativă. Doar 43,93 puncte față de 44,91 puncte ale Otokar.
Atât Mercedes cât și celălalt producător turc care a depus contestație, Karsan, sunt în dezacord cu decizia comisiei de evaluare. Mercedes acuză faptul că nu i s-a explicat cum a fost punctată oferta Otokar și cea proprie la partea calitativă. Primăria București a invocat secretul comercial și a refuzat informarea nemulțumiților.
Ce acuză Mercedes. De ce este neconformă oferta Otokar
autobuzele din gama de 10 metri și 18 metri lungime au cu până la 30 de centimetri mai mult decât maximul admis.
autobuzele M3 nu sunt omologate CE pentru lungimile maxime admise
ușile se deschid cu 10 centimetri mai puțin decât minimul cerut
unitatea care asigură service-ul nu este autorizată pentru clasa M3. Autobuzele nici nu încap în service căci lățimea ușilor este mai mică decât cea a autobuzului. Lifturile de ridicare au o putere de doar 3 tone față de cele 11 tone ale unui autobuz
autobuzele nu sunt certificate CEE ONU R66 privind rezistența în trafic la șocuri și vibrații.
Argumentele se regăsesc, cel puțin parțial, și în contestația depusă de cealaltă firmă turcă participantă la licitație, respectiv Karsan. Aceștia mai acuză cu autobuzele Otokar au motoare MAN, iar service-ul menționat ca reparator de turci nu este autorizat pentru reparații la MAN.
Atât Mercedes cât și Karsan acuză faptul că nu li s-a precizat modul de punctare a ofertelor lor, punctajele pe fiecar factor luat în calcul și că li s-a refuzat informarea asupra acestor aspecte.