Video Cât de mare este pericolul șomajului în industria auto? Șeful Volkswagen spune că scenariile apocaliptice sunt exagerate

Data actualizării: Data publicării:
un tehnician verifica voltajul unei baterii la o masina electrica
Există temeri că trecerea la autovehiculele electrice va duce la sute de mii de concedieri în industria auto Foto: Guliver/GettyImages

Planurile Uniunii Europene privind interzicerea mașinilor cu motoare pe combustie internă ar putea duce la șomaj în masă în industria auto, avertizează furnizorii de componente. Aceștia spun că tranziția spre mașinile electrice ar putea duce la disponibilizarea a sute de mii de angajați. Șeful Volkswagen este însă de părere că astfel de scenarii apocaliptice sunt puțin exagerate.

Mai precis, o jumătate de milion de locuri de muncă ar fi puse în pericol din cauza planurilor Uniunii Europene de a interzice mașinile cu motoare cu combustie până în 2035, arată asociaţia europeană a furnizorilor de componente auto. Acesta este cel mai cel mai recent avertisment al industriei cu privire la costurile tranziției rapide către tehnologii fără emisii, scrie Financial Times.

Mai mult de două treimi dintre cele 501.000 de locuri de muncă ar putea dispărea între 2030 și 2035, conform unui sondaj efectuat pentru Asociație de către Pricewaterhouse Coopers în rândul a o sută de companii.

Pe de altă parte, 226.000 de noi locuri de muncă vor fi create în producția de componente electrice, ceea ce face ca numărul net de locuri de muncă pierdute să fie de aproximativ 275.000 în următoarele două decenii.

Săptămâna trecută, Carlos Tavares, directorul executiv al Stellantis, arăta la o conferință organizată de Reuters că viteza tranziţiei către maşinile electrice pune industria la limită, iar costurile dezvoltării noilor tehnologii ar putea duce la pierderi mari de locuri de muncă. Avertismentul vine după unul similar făcut de Continental, cel mai mare furnizor de componente auto din Germania, care arată că armonia socială ar fi pusă în pericol dacă politicile climatice nu vor fi însoțite de programe pentru a crea noi oportunități de angajare pentru cei care lucrează în industriile dependente de combustibilii fosili.

Anul trecut, un raport guvernamental avertiza că aproximativ 400.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdut în Germania din cauza renunțării la motoarele cu ardere internă.

Șeful Volkswagen este însă de părere că astfel de scenarii apocaliptice sunt puțin exagerate. El spune că o mare parte din mașină rămâne aceeași, astfel că pentru 70 până la 80 la sută din industria de componente auto nu există nicio tranziție.

Potrivit datelor Comisiei Europene, 3,5 milioane de europeni lucrează, direct și indirect, în sectorul producerii de vehicule.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...