Potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Muncii, sursa acestor ajutoare ar urma să fie atât bugetul de şomaj, cât şi fondurile europene. Suma maximă, cea de 1.350 de lei va fi primită de companiile care organizează stagii de ucenicie pentru absolventii de studii superioare.
Pentru restul tinerilor, suma primită de companiile care îi instruiesc este mai mică, 1.125 de lei. La care se adaugă şi un ajutor pentru ucenic, cuprins între 500 oi 750 de lei în funcţie de gradul de calificare pe care îl obţine. Asta în condiţiile în care legea deja prevede ca ucenicii să primească măcar salariul minim în timpul stagiilor de pregătire. Acesta a fost şi motivul pentru care firmele nu se înghesuie să organizeze stagii de ucenicie, cu toate ca ajutoare din partea statului există, chiar dacă sunt mai mici decât cele propuse de Ministerul Muncii.
Angajatorii simt că ies în pierdere. Pe lângă faptul că ucenicii trebuie plătiţi, unii angajaţi din firmă trebuie detaşaţi ca instructori. Este o bătaie prea mare de cap pentru unii patroni. Alţii însă sunt conştienţi că instruirea tinerilor îi ajută să îşi reducă deficitul de personal.