Actualizare 9.55: Rompetrol a oferit un comunicat de presă cu privire la reorganizarea societății.
„Rompetrol SA, o societate netranzacționată, a solicitat Tribunalului București deschiderea procedurii de reorganizare a societății, în vederea continuării operațiunilor comerciale derulate atât în România, cât și în străinatate.
La sfârșitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel București la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobândă legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel București privesc fapte săvârșite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007 când KazMunayGas a devenit acționarul majoritar al grupului de societăți din care face parte și Rompetrol SA.
După pronunțarea deciziei respective, societatea și-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autoritățile fiscale pentru identificarea și evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale.
Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităților fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activitățile sale curente - întreruperea operațiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investițiilor și implicit asupra angajaților săi.
Menționăm că valoarea totală a investițiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România și achiziția de instalații de foraj necesare extinderii activităților de profil pe plan extern depășește suma de 50 milioane USD. În același timp au fost inițiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligațiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curții de Apel București.
Reorganizarea activității Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităților de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câștigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să își întrerupă activitățile din Libia pe fondul instabilității politice, și în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare și productie hidrocarburi.
Precizăm că celelalte activități ale societăților din Grup nu vor în niciun fel afectate de această procedura de reorganizare”.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, cererea de intrare în insolvenţă a fost înaintată în baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Articolul de lege invocat arată că: „supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia şi avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menţionează şi faptul că au fost verificate şi că sunt îndeplinite condiţiile privind realitatea şi oportunitatea operaţiunilor juridice supuse avizării”.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei în 2013. De asemenea, a înregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.
Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinută de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, iar cea mai importantă companie din grup este Rompetrol Rafinare.
În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.
KMG International (fostul Rompetrol Grup) este una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Cu activităţi în fiecare sector din domeniul petrolului şi al gazelor, KMG International deţine şi desfăşoară operaţiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale.
La nivel european, KMG International deţine peste 1000 de puncte de distribuţie a carburanţilor în şase ţări - România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia, care operează sub brandurile Rompetrol şi Dyneff. De asemenea, compania desfăşoară operaţiuni de trading cu produse petroliere în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate în Franta, Spania şi Elvetia (Dyneff si KMG Trading).