Raport CE: Sărăcia este în creștere în România, învățământul și infrastructura sunt proaste
Data actualizării: Data publicării:
Gradul de sărăcie din România este în creștere, inegalitatea veniturilor se menține la nivel înalt, infrastructura rămâne proastă, iar forța de muncă este neadaptată nevoilor economiei, apreciază Comisia Europenă în ultimul raport despre țara noastră.
Oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt în România, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, transmis Agerpres la câteva ore după ce Executivul european a publicat rapoartele de ţară pentru statele membre, în afară de Grecia.
"Creşterea economică puternică a României necesită continuarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale. Gradul de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata şomajului a atins unul din cele mai scăzute nivele din ultimii 20 de ani. Datorită eliminării de taxe şi creşterilor salariale şi de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creştere. Oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt", precizează documentul citat.
În plus, volumul ridicat de cheltuieli publice nu se reflectă în starea infrastructurii.
Potrivit acestuia, performanţele scăzute ale sistemului de învăţământ limitează perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetării şi inovării rămân modeste.
Pe de altă parte, starea de sănătate a populaţiei s-a îmbunătăţit, însă rămâne sub standardele europene.
În funcţie de priorităţile analizei anuale a creşterii pentru 2018 şi de recomandările privind politica economică în zona euro, statele membre vor prezenta, până la jumătatea lunii aprilie, priorităţile de politică economică şi socială în cadrul programelor naţionale de reformă şi al programelor de stabilitate şi/ sau convergenţă (în care se stabilesc priorităţile bugetare).
În luna mai, Comisia va propune un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări.