Comisia Europeană, previziuni: Economia României va scădea cu 6% în 2020 și va reveni pe creştere în 2021

Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Comisia Europeană. FOTO: Getty Images

Economia României va înregistra o scădere semnificativă de 6% în 2020, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marţi de Comisia Europeană. Nivelul scăderii este similar cu cel prognozat în luna mai de Executivul comunitar. Abia în 2021 România va înregistra creștere economică.

„Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile noastre din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat. Potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6% din PIB în 2020 și o creștere de 4% în 2021”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Dacă în cazul scăderii din 2020 prognoza de vară este la fel cu cea din luna mai, în cazul creșterii economice pentru 2021 prognoza de vară este mai puțin optimistă decât cea din luna mai: 4%, față de 4,2%. % prognozată în mai.

De asemenea, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 2,5% anul acesta şi la 2,8% anul viitor.

Comisia Europeană preconizează că economia la nivelul întregii Uniuni Europene se va contracta cu 8,3 % în 2020 și va crește cu 5,8 % în 2021. Se preconizează, prin urmare, că în 2020 contracția va fi semnificativ mai mare de 7,7 %, cifra estimată pentru zona euro, și de 7,4 %, cifra estimată pentru UE în ansamblul său în previziunile din primăvară. La rândul său, creșterea va fi în 2021 ceva mai puțin solidă decât s-a previzionat în primăvară.

„Coronavirusul a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece - în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea șocului pentru cetățenii noștri, însă această situație continuă să creeze tot mai multe divergențe, inegalități și o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere și a le asigura o finanțare suplimentară în acest moment critic”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, potrivit comunicatului. 

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri