Foto: Margrethe Vestager, comisarul CE pentru Competiție
”Este un caz trist de utilizare problematică a ceea ce semnifică soluționarea disputelor. Am propus pentru viitor schimbarea tratatului (de protecție a investitorilor semnat cu Suedia – n.red) însă din păcate astfel de tratate există în prezent” a răspuns joi comisarul pentru Competiție a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, unei întrebări formulate de Digi24 privind soluția care trebuie adoptată în disputa cu investitorii de la European Drinks.
Trebuie România să pună în practică decizia ICSIT ( Centrul de soluționare a disputelor cu sediul la Washington) ce prevede despăgubirea celor doi sau trebuie să fie respectată decizia CE conform căreia ajutorul fiscal acordat fraților Micula, constând în reduceri de taxe, este ilegal? ”Poziția CE este că nu trebuie să li se dea banii căci este ajutor de stat ”, a spus comisarul european care pare a ști prea bine situația.
”Facem tot posibilul să ajutăm Guvernul român să găsească soluții, printre alte lucruri, căci acești frați datorează o mulțime de bani în taxe, din câte îmi amintesc. Guvernul este prins între ciocan și nicovală, încercăm să ajutăm căci avem interese similare în acest caz”, a spus comisarul. Sprijinul îmbracă inclusiv forma asistenței juridice.
Ioan și Viorel Micula au emigrat înainte de 1989 în Suedia, iar după prăbușirea comunismului s-au întors în România ca investitori străini. Treptat, ei au creat un important grup de afaceri- “European Drinks”, devenind cunoscuți, în principal, ca producători ai apei minerale “Izvorul Minunilor” și al sucurilor “Frutti Fresh”. În ultimele două decenii, grupul lor a numărat zeci de companii, cu activități dintre cele mai diverse: industria alimentară, băuturi răcoritoare, imobiliare și mass-media.
Cei doi au câştigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
În urma deciziei CE că restituirea sumei de către stat este ajutor de stat ilegal, cei doi au declanșat o altă acțiune în justiție, la Paris, împotriva Comisiei Europene.
Cât privește tratatele de protecție a investițiilor de genul celui semnat cu Suedia, invocat de cei doi, comisarul european afirmă că acestea sunt perimate în sensul în care nu mai corespund cerințelor europene. ”În UE nu ar trebui să avem astfel de tratate, este evident aceasta căci Uniunea Europeană este o singură piață. Avem guverne legitime care adoptă poziții legitime. Și în afara Europei ar trebui să implementăm acest sistem, mult mai transparent”, a spus ea.
În plus, Margrethe Vestager ridică problema unor companii cărora pe baza unor astfel de tratate bilaterale le sunt oferite excepții de la anumite prevederi privind protecția mediului sau legislația muncii. Acceptarea unor astfel de abateri de la cadrul european duce la distorsionarea pieții și la favorizarea unor companii în detrimentul altora. Vechiul sistem al tratatelor de protecție a investițiilor sunt văzute de comisarul Vestager ca fiind dintr-o ”primă generație”, în timp ce cadrul legal impus de legislația UE în zona competiției este de ”a doua generație” oferind transparență sporită.