Maşina Iuliei a fost lovită la semafor de un şofer grăbit. Acesta i-a dat poliţa RCA pentru a-i acoperi paguba produsă. Dar au trecut câteva luni de când Iulia aşteaptă banii de la firma de asigurări.
„Încă aştept dosarul să fie soluţionat și încă aştept să mă ia în considerare”, a spus Iulia.
RCA-ul ieftin atrage clienţi şi companiile reuşesc să îşi majoreze veniturile din subscrieri şi cota de piaţă. Dar preturile foarte mici duc la imposibilitatea asiguratorilor de a face faţă platilor legate de daune.
„Se ia in calcul valoarea daunei care în Romania este undeva la 5900 de lei și se înmulțeăte cu frecvența daunei. Înmulțim și obținem prima netă necesară unei piețe sănătoase de RCA. Ajungem la 140-150 de euro, ce să ne mai învârtim în jurul cozii. Iar noi vindem RCA-ul cu 70-80 de euro”, a spus Ionel Dima, expert asigurări.
Cea mai ieftină poliţă RCA pentru jumătate de an costă 160 de lei, dar preţurile pot trece de 500 de lei dacă firma de la care o cumpăraţi este una serioasă. Dacă vă cumpăraţi o poliţă RCA pentru un an de zile, cel mai mic preţ porneşte de la aproape 300 de lei şi trece de 1.000 de lei
Anul trecut asiguratorii au plătit despăgubiri de 970 de milioane de euro pentru poliţe auto, ceea ce a reprezentat 82% din primele subscrise. Dacă luăm în calcul şi rezervele de daună şi cheltuielile cu emiterea poliţelor, valoarea însumată a acestora depăşeşte nivelul subscrierilor, ceea ce înseamna în final o pierdere pentru asiguratori.