Comisar european pentru economie: Fondul pentru redresarea UE ar trebui să ajungă la 1.500 de miliarde €

Data actualizării: Data publicării:
EU Commission, Paolo Gentiloni
Foto: Agerpres

Fondul de redresare a Uniunii Europene (UE), prin care se prevede să se răspundă în următorii ani la criza economică provocată de coronavirus, ar trebui să ajungă la 1.500 de miliarde de euro, a apreciat miercuri comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat cotidianului financiar francez Les Echos, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Ne trebuie un fond care să fie de cel puţin 10% din PIB-ul nostru, circa 1.500 de miliarde de euro", a declarat Paolo Gentiloni.

Liderii UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să pregătească un fond de redresare în cadrul unui plan de ieşire din criză, care să detalieze, de asemenea, bugetul european pentru perioada 2021-2027.

Această decizie a pus capăt parţial unei perioade de puternic clivaj între statele UE, ţările din sud reclamând mai multă solidaritate financiară celor din nord, fără a rezolva însă importante dezacorduri.

Nu este clar dacă acest fond va subvenţiona fără condiţii actorii economici sau se va mulţumi cu împrumuturi destinate a fi rambursate.

"Sunt de acord cu Ursula von der Leyen", preşedinta Comisiei Europene, "atunci când se referă la o combinaţie între cele două", a afirmat Paolo Gentiloni, subliniind că, în orice caz, împrumuturile ar trebui acordate pe termen lung, chiar pe baza unei "datorii perpetue", idee susţinută de Spania.

Comisarul european pentru economie a admis că este dificil să se ajungă la un consens chiar şi în cadrul Comisiei asupra funcţionării precise a fondului.

"Diavolul va fi ascuns în toate detaliile şi putem spune că vor fi mulţi diavoli, indiferent dacă este vorba despre valoarea totală, calendarul sau compoziţia acestui fond", a atras el atenţia. "Nu sunt probleme simple de rezolvat", a adăugat comisarul european.

Paolo Gentiloni a apreciat însă că este absolut necesar să se acţioneze rapid, vizând lansarea unui plan de redresare chiar din semestrul al doilea al acestui an.

"Dacă nu putem vaccina pe toată lumea, nu va fi un moment în care, spre deosebire de un război, să putem declara că totul s-a terminat", a subliniat comisarul. "Vom intra în următoarele săptămâni, în această fază de recuperare, coexistând cu virusul", a insistat el.

"În timpul acestei faze trebuie să punem în aplicare strategia noastră de redresare", a mai spus Paolo Gentiloni. "Nu se pune problema să aşteptăm un an", a încheiat comisarul european pentru economie.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...