Comisar european pentru economie: Fondul pentru redresarea UE ar trebui să ajungă la 1.500 de miliarde €

Data actualizării: Data publicării:
EU Commission, Paolo Gentiloni
Foto: Agerpres

Fondul de redresare a Uniunii Europene (UE), prin care se prevede să se răspundă în următorii ani la criza economică provocată de coronavirus, ar trebui să ajungă la 1.500 de miliarde de euro, a apreciat miercuri comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat cotidianului financiar francez Les Echos, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Ne trebuie un fond care să fie de cel puţin 10% din PIB-ul nostru, circa 1.500 de miliarde de euro", a declarat Paolo Gentiloni.

Liderii UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să pregătească un fond de redresare în cadrul unui plan de ieşire din criză, care să detalieze, de asemenea, bugetul european pentru perioada 2021-2027.

Această decizie a pus capăt parţial unei perioade de puternic clivaj între statele UE, ţările din sud reclamând mai multă solidaritate financiară celor din nord, fără a rezolva însă importante dezacorduri.

Nu este clar dacă acest fond va subvenţiona fără condiţii actorii economici sau se va mulţumi cu împrumuturi destinate a fi rambursate.

"Sunt de acord cu Ursula von der Leyen", preşedinta Comisiei Europene, "atunci când se referă la o combinaţie între cele două", a afirmat Paolo Gentiloni, subliniind că, în orice caz, împrumuturile ar trebui acordate pe termen lung, chiar pe baza unei "datorii perpetue", idee susţinută de Spania.

Comisarul european pentru economie a admis că este dificil să se ajungă la un consens chiar şi în cadrul Comisiei asupra funcţionării precise a fondului.

"Diavolul va fi ascuns în toate detaliile şi putem spune că vor fi mulţi diavoli, indiferent dacă este vorba despre valoarea totală, calendarul sau compoziţia acestui fond", a atras el atenţia. "Nu sunt probleme simple de rezolvat", a adăugat comisarul european.

Paolo Gentiloni a apreciat însă că este absolut necesar să se acţioneze rapid, vizând lansarea unui plan de redresare chiar din semestrul al doilea al acestui an.

"Dacă nu putem vaccina pe toată lumea, nu va fi un moment în care, spre deosebire de un război, să putem declara că totul s-a terminat", a subliniat comisarul. "Vom intra în următoarele săptămâni, în această fază de recuperare, coexistând cu virusul", a insistat el.

"În timpul acestei faze trebuie să punem în aplicare strategia noastră de redresare", a mai spus Paolo Gentiloni. "Nu se pune problema să aşteptăm un an", a încheiat comisarul european pentru economie.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...