Una dintre prevederile proiectului de lege stabilește obligaţia firmelor şi instituţiilor publice care furnizează servicii de utilitate publică să accepte plăţi cu cardurile de debit sau credit, arată proiectul de lege avizat de Senat și care, cât de curând, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorii proiectului, în număr de 32 și proveniți de la majoritatea partidelor politice, propun intrarea în vigoare a prevederilor în data de 20 mai 2016.
"În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare", spun inițiatorii.
O altă modificare este obligarea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare, de debit sau de credit, dacă au o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro, echivalentul în lei. În această categorie se încadrează, cel mai probabil, marea majoritate a comercianților din România. Vechiul prag era de 100.000 de euro. O ultimă modificare importantă prevede posibilitatea ca firmele comerciante să acorde clienților lor, atunci când aceștia cumpără bunuri sau servicii, avansuri bănești ce pot ajunge la 200 de lei. Măsura se dorește a fi o soluție pentru persoanele din localitățile mici unde nu există instalate bancomate pentru obținerea de cash.
”Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziția de bunuri și servicii (...) Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauză, privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informaţii privind costurile serviciului”, se arată în proiect. Comisionul maxim ce poate fi perceput titularului de card va fi de maxim 1% din suma încasată. Băncile vor fi obligate să instaleze POS la cererea comercianților, în cel mult 30 de zile de la solicitarea acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.