Pe rafturile unui lanţ de magazine au apărut deja multe produse cu TVA de 20% - băuturi alcoolice, produse de îmbrăcăminte, accesorii electronice, cărţi sau decoraţiuni pentru Crăciun. Cele mai multe mărfuri sunt însă reduse cu 3,2 procente.
Consultanţii spun însă că, spre deosebire de scăderea TVA-ului la alimente la 9%, care a avut loc în vară, în Decembrie nu vor creşte vânzările datorită reducerii taxei în avans. În această lună, magazinele fac oricum reduceri care pot ajunge şi până la 40%, la anumite produse. Decembrie este, de altfel, cea mai bună lună pentru comercianţi. De una singură, reprezintă 15% din vânzările anuale.
Cătălina Aldea, consultant retail: „Nu cred că se va reflecta în vânzări, promoţiile pe decembrie sunt foarte bune, sunt mult mai bune decât o reducere de 3%, consumul de exemplu, în cazul băuturilor alcoolice, este iminent în această perioadă, deci creşterea este dată de sezonalitate. + 02.18 Pentru produsele de curăţenie, cosmetice, cele nealimentare, achiziţia s-a facut în noiembrie ori după sărbători”.
Un alt retailer, de data această de mobilă, a micşorat preţurile în medie cu 2,3%, tot din 18 decembrie. Pentru că nu a scăzut însă preţurile în mod egal la toate produsele, mai ales în cazul celor cu o valoare de sub 100 de lei, unele obiecte de mobilier sunt acum şi cu 43% mai ieftine.
Nu este pentru prima dată când retailerii apelează la astfel de artificii de marketing. În vară, mulţi au micşorat preţurile cu aproape cu lună înaintea reducerii TVA.
Cătălina Aldea, consultant retail: „La nivel de consum s-a văzut clar o creştere a vânzărilor şi a creşterii coşului de cumpărături, deci a fost de minim de 20% pe multe categorii creşterea”.
Totuşi, la mijlocul lui 2015, mai mulţi producători de alimente au sesizat Ministerul Agriculturii şi Consiliul Concurenţei că hipermarketurile ar fi crescut preţurile imediat după anunţul scăderii TVA la alimentele de bază.
Oficialii ministerului Agriculturii au mers atunci chiar la cumpărături în supermarketuri să verifice dacă nu cumva eram victimele unor scumpiri nejustificate.
Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii: „Nu putem interveni pe piaţă prea mult, dar vrem să transmitem un mesaj că se pot găsi pârghii astfel încât cei care încearcă să profite de această situaţie într-o formă sau alta vor suferi consecinţele”.
În vară, investigaţia Consiliului Concurenţei a arătat că preţurile legumelor, fructelor şi a cărnii au scăzut aproape la acelaşi nivel cu reducerea taxei pe consum - cu 12,8 procente.