Ieftinirea este condiționată de menținerea cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale și este, totodată, consecința eliminării de la 1 ianuarie 2017 a supraccizei la carburanți și a micșorării TVA cu un punct procentual. De la data menționată apar și alte modificări importante ale Codului Fiscal.
Noul Cod fiscal a intrat în vigoare la începutul anului în curs, însă unele prevederi devin aplicabile începând cu prima zi a anului viitor, potrivit unei informări cabinetexpert.ro ce are la bază informații oficiale venite de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Totodată, există si reglementări care vor dispărea efectiv din 2017, precum impozitul pe constructii cunoscut mai bine ca “taxa pe stâlp”. Care sunt însă noutățile fiscale?
TVA standard de 19%
Una dintre principalele prevederi aplicabile din prima zi a anului următor vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atât cât este în prezent, la 19%. Totodată se prevede eliminarea supracacizei la carburanți. Nivelul prezent al acesteia este de 7 eurocenți la litru. Împreună cu micșorarea TVA eliminarea supraccizei va avea un impact cumulat asupra prețului la carburanți de minus 0,4 lei, adică vom asista la o diminuare a prețului la carburanți în jurul a 8%. Aceasta dacă se vor menține la nivel internațional cotațiile țițeiului.
Taxa pe stâlp dispare
În ceea ce priveste impozitul pe constructii, cunoscut mai bine ca “taxa pe stâlp”, acesta va fi eliminat la finele anului în curs. Astfel, în 2016, impozitul pe constructii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidentiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor.
Ce se schimbă în zona Asigurărilor de Sănătate?
Codul fiscal va aduce noutăți, din prima zi a lui 2017, si în ceea ce priveste contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS):
• Venituri din salarii sau cele asimilate salariilor: dacă totalul veniturilor obținute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, contributia individuală se va calcula în limita acestui plafon.
• Venituri din pensii: si în cazul persoanelor care obtin venituri din pensii, pentru veniturile realizate începând din 2017, în situația în care veniturile depășesc valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, CASS individuală se va calcula în limita acestui plafon.
• Venituri din activități independente: pentru astfel de venituri realizate, din 2017 baza lunară de calcul nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.
• Venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reține la sursă: pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie anul viitor, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.
Astfel, din 2017, spre deosebire de anul în curs, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obține venituri din salarii, pensii sau activități independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câștiguri salariale medii brute.
În mod asemănător, și veniturile obtinute din dividende vor fi incluse în baza de calcul a contribuției la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat, cu menținerea aceleiași plafonări amintite si anterior.
• Venituri din activităti agricole, silvicultură si piscicultură: și în cazul realizării acestor venituri, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.
• Venituri din investiții si alte surse: în mod similar, pentru persoanele care realizează venituri din investiții sau din alte surse, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.
Și în situatia persoanelor fizice care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru somaj, precum și a celor care primesc indemnizație lunară pentru creșterea copilului, dacă totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, contribuția individuală se va calcula, de anul următor, în limita acestui plafon.
Impozit specific pentru industria hotelieră si de alimentație publică
Tot din 2017 va intra în vigoare si Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, prevederile acesteia urmând să avantajeze anumite companii si să dezavantaje multe altele, în special pe cele de mici dimensiuni.
Mai exact, impozitul specific, care va fi calculat în funcție de câteva variabile, cum ar fi suprafața, rangul localității sau sezonalitatea, va fi datorat de toate societățile care au înscrise în actul constitutiv, ca activități principale sau secundare, una sau mai multe activități prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.
Astfel, indiferent dacă sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile ori cafenelele vor trece de la anul la acest nou sistem de impozitare.