Cluj Napoca menţine preţurile ridicate la locuinţe. Tendinţe pe piaţa imobiliară în marile oraşe
Data publicării:
Dintre oraşele de provincie, Clujul are cel mai mare preţ mediu pe metrul pătrat: 940 de euro, arată un studiu imobiliare.ro. Doar Bucureştiul mai cunoaşte preţuri peste 1000 de euro (1096 euro/mp), cu menţiunea că şi în zona centrală a Clujului se întâlnesc asemenea preţuri.
Şi când a fost pe scădere, Clujul se situa sub media naţională, fiind unul dintre centrele de dezvoltare ale ţării, cu o industrie prosperă dublată de un centru universitar mare. Şomajul în Cluj Napoca este de 4%, mult sub media naţională de peste 7%.
Totuşi, spre deosebire de Bucureşti, referinţă în aproape toate domeniile, la Cluj s-a construit - însă nu atât de mult. Mai rare sunt situaţiile ca cele din Capitală, în care apartamente construite înainte de criză stau şi acum goale. Nici oferta de apartamente vechi, comuniste, nu este atât de mare.
Preţurile apartamentelor bucureştene au scăzut în luna mai cu aproape 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în tendinţa naţională. Bucureştiul şi Clujul sunt oricum într-o ligă diferită faţă de celelalte mari oraşe. Pe aproape stătea Constanţa, care păstra încă preţurile ridicate, ca un oraş turistic ce se respectă, dar în ultimul an a avut o scădere mai mare decât rivalii: preţul mediu a intrat sub 900 de euro pe metru pătrat.
Braşov, Ploieşti şi Timişoara sunt şi mai departe, în zona a 800 de euro. Oraşul din Banat a avut însă o scădere de doar 1%, alt semn că şi acolo există un dram de cerere sprijinită de o activitate economică mai intensă.