Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi gestionat de Ministerul Finanţelor, nu de Ministerul Economiei, aşa cum se discuta până în prezent, a declarat luni ministrul Energiei, Toma Petcu, potrivit News.ro.
„Fondul Suveran ester important pentru dezvoltarea economică a României. Din punctul meu de vedere, toate companiile, nu doar din domeniul energiei - pentru că vorbim de un fond de investiţii la modul general -, care sunt pe profit, toate companiile care au capitalizare puternică, din orice domeniu, ar trebui să fie în acest fond, ţinând cont şi de comunicarea pe care o vom avea cu Comisia Europeană şi în funcţie de deciziile privind competiţia”, a spus Petcu.
El afirmă că Ministerul Finanţelor trebuie să gestioneze aceşti bani, deoarece şi patrimoniul statului român este gestionat de această instituţie.
„Fondul suveran, pentru că este un fond de investiţii, trebuie să fie la Ministerul de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe trebuie să gestioneze aceşti bani. Am avut o discuţie cu domnul Tudose când era ministrul al Economiei despre legătura care ar trebui să existe între ministerele noastre şi companiile care vor face parte din fond, şi am stabilit ca, prin hotărârea de Guvern care se va elabora ulterior legii pentru organizarea şi funcţionarea fondului, aceste ministere trebuie să-şi păstreze anumite competenţe asupra companiilor legate de coordonare, modul de cooperare, lucruri care vor fi stabilite în cadrul unei comisii tehnice de specialitate”, a afirmat Petcu.
Ministrul Energiei a precizat că în şedinţa de Guvern de vineri a fost prezentat acest fond în primă lectură, urmând să se comunice către Comisia Europeană pentru a primi puncte de vedere asupra lui.
La rândul său, premierul Mihai Tudose a declarat vineri că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi concretizat până în septembrie în proiect de lege şi trimis spre Parlament.
Într-un interviu acordat News.ro şi publicat la începutul lunii mai, Mihai Tudose, pe atunci ministru al Economiei, spunea că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai şi va avea şi o capitalizare iniţială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei.
Fondul va cuprinde 25-30 de companii de stat aflate pe profit, aflate în subordinea ministerelor Energiei, Transporturilor, Economie şi Sănătăţii, listate sau nelistate, însă în final toate firmele din portofoliul fondului vor fi scoase pe bursă.
Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, fiind un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi investiţionale cu impact în dezvoltarea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.
Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.