În momentul de faţă Oltchim Râmnicu Vâlcea este o companie în convalescenţă. Din activitatea sa de bază, a reuşit să obţină un plus de 9,6 milioane de euro. Însă anul acesta Oltchim încearcă să obţină un profit adevărat, de 110.000 de euro. Dar, ca să ajungă pe plus, încasările sale vor trebui să acopere toate cheltuielile, inclusiv cele cu întreţinerea instalaţiilor care nu mai sunt folosite la nimic, dar care nu pot fi lăsate să se degradeze. Combinatul trebuie să arate cât mai bine, mai ales în contabilitate, pentru companiile dornice să cumpere Oltchim. Sunt două din România, una din China. Însă chinezii par să fi arătat cel mai mare interes. Dar chiar şi vizitele lor au rămas fără rezultat până acum.
Niculae Bălan, administrator judiciar Oltchim: „La sfârşitul lunii martie vor veni. Încă nu au ieşit din cărţi dar nu vor să se vorbească foarte mult despre ei”.
Pentru combinat, încă o tentativă ratată de privatizare ar putea însemna falimentul. Statul nu mai poate pompa foarte mulţi bani fără să fie acuzat de la Bruxelles că acordă ajutoare de stat. Iar combinatul nu mai poate supravieţui foarte mult fără investiţii.
Florian Mateiţa, administrator judiciar Oltchim: „De ce e necesar să vindem? Gândiţi-vă că sunt totuşi instalaţii de generaţii vechi. E nevoie de utilaje performante ceea ce cu forţe proprii, la nivelul actual al afacerii Oltchim nu poate să îşi permită”.
Birocraţia este şi ea o piedică în calea vânzării. Toate secţiile funcţionale ale combinatului, contractele şi angajaţii vor ajunge pe o nouă firmă, un Oltchim bun, mai atractiv pentru potenţialii investitori. Dar numai actele costă 1 milion de euro, spun administratorii şi totul va dura aproape un an.
Gheorghe Piperea, administrator Oltchim: „400.000 de euro numai cu cartea funciară. Şi sunt nişte taxe pe care trebuie să le plătim statului român pentru a trece aceste licenţe, autorizaţii, permise pe noua entitate”.
1200 de angajaţi au fost disponibilizaţi deja, iar combinatul are de plătit datorii de aproape 300 de milioane de euro. Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013 şi abia în 2015 i s-a aprobat planul de restructurare pe care va trebui sa îl pună în aplicare până în 2019. Atunci ar putea fi stabilită soarta finală a combinatului, însă guvernul speră să găsească mult mai repede un cumpărător pentru Oltchim.