Shuanghui Group va plăti 4,7 miliarde de dolari pentru a lua Smithfield și va prelua datorii de 2,4 miliarde de dolari. Prețul plătit direct este mai mare cu 30% față de valoarea de piață actuală a companiei, un procent destul de mare care arată de fapt că grupul chinez a pus pe masă acționarilor o ofertă de nerefuzat.
Intenția chinezilor este clară: vor să-și asigure carne de porc pentru piața internă, iar oficialii companiei spun deschis acest lucru. Cererea este mare pe fondul creșterii consumului și diversificării dietei din China, odată cu creșterea veniturilor. Experții pun o parte din scumpirile din ultimii ani la alimente pe seama consumului mai mare din țara asiatică.
Tranzacție urmărită de Comisia pentru Investiții Străine
Însă tranzacția nu este bătută în cuie. Potrivit unor surse citate de Reuters, cel mai probabil ea va fi investigată de Comisia pentru Investiții Străine. Este o comisie extrem de puternică care poate bloca vânzarea. Au mai fost cazuri, cu companii din sectoare cheie, cum ar fi petrol, care au primit aviz negativ. Iar siguranța alimentară poate fi un motiv invocat.
Preluarea a fost facilitată și de o perioadă mai grea pentru Smithfield, cu revolte ale unor acționari care voiau mai mulți bani de pe urma afacerilor. A existat propunerea de a sparge compania în trei, operațiune care ar fi izolat operațiunile din afara Statelor Unite, unde este inclusă și România. Despre acestea s-a speculat că ar putea fi chiar vândute pentru că generau pierderi și afectau performanțele gurpului-mamă.
Odată cu venirea chinezilor se fac alte planuri și nu este exclus ca aceștia să aibă alte idei de restructurare.
Vânzări de 230 de milioane de dolari în România
Smithfield este prezentă în România din 2004 și a investit până acum circa jumătate de miliard de dolari. Afacerea a fost construită pe ruinele fostului Comtim, în Timiș, după care a fost extinsă cu ferme de porci.
Vânzările Smithfield în România depășesc anual 230 de milioane de dolari.