China va aplica restricții la exportul dronelor și echipamentelor aferente pentru a „apăra securitatea și interesele naționale”, a anunțat luni Ministerul Comerțului. Măsura guvernului de la Beijing ar putea afecta războiul din Ucraina, informează CNN.
Restricțiile privind echipamentele vor impune vânzătorilor să solicite permisiunea de a exporta anumite motoare de drone, lasere, echipamente de imagistică, comunicații și radar și sisteme antidrone. Dronele de calitate, pentru uz comercial, cu anumite specificații sunt, de asemenea, supuse restricțiilor care intră în vigoare la 1 septembrie.
Dronele au devenit o unealtă din ce în ce mai proeminentă a războiului modern, folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina. Dronele civile, cu potențialul de a fi modificate sau folosite pentru uz militar, au intrat, de asemenea, în centrul atenției în timpul războiului dintre cele două țări menționate.
La începutul acestui an, CNN a găsit dovezi ale unei drone de fabricație chinezească doborâtă, modernizată și echipată cu arme, care a fost folosită pentru a viza forțele ucrainene.
Producătorul chinez Mugin Limited a confirmat pentru CNN că era vorba despre un produs de-al lor, numind incidentul „profund nefericit”.
Unii bloggeri de tehnologie spun că aparatele sunt cunoscute sub denumirea de „drone Alibaba”, deoarece au fost disponibile pentru vânzare cu până la 15.000 de dolari pe site-urile pieței online chineze, inclusiv Alibaba și Taobao.
China exportă drone pe mai multe piețe, inclusiv în Statele Unite, și are o industrie internă de producție de drone considerabilă.
Noile reglementări vin după ce, săptămâna trecută, a fot publicat un raport întocmit de Biroul american al Directorului de Informații Naționale, în care se susține că, începând cu luna martie, China „a livrat drone și piese pentru drone în valoare de mai mult de 12 milioane de dolari” Rusiei, citând o „analiză a unei terțe părți” a datelor vamale rusești.
Raportul, intitulat „Sprijin oferit de Republica Populară Chineză, Rusiei” și datat 2023, citează în mare măsură date open source și reportaje din mass-media occidentale pentru a-și susține afirmațiile.
Raportul nu precizează dacă presupusele transporturi de drone au fost folosite pe câmpul de luptă, dar citează transporturi de bunuri „cu dublă utilizare”.
Ministerul de Externe al Chinei a respins raportul vineri, un purtător de cuvânt afirmând în timpul unei conferințe periodice că relația de cooperare dintre Beijingul și Moscova „nu vizează nici un terț”.
Controalele Chinei asupra anumitor drone le-au împiedicat să fie folosite în „scopuri nepașnice”, a spus un purtător de cuvânt, adăugând că unele companii civile chineze de drone „au luat, de asemenea, inițiativa de a-și suspenda operațiunile în zonele de conflict” de când a început „criza” din Ucraina.
Oficialii occidentali i-au avertizat de mult pe omologii lor chinezi să nu ofere sprijin material pentru războiul Rusiei. Beijingul și-a pretins neutralitatea în conflict, dar a continuat sprijinul diplomatic și economic pentru Moscova.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat în iunie că Washingtonul „a primit asigurări din partea Chinei că nu oferă și nu va oferi asistență letală Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina”, dar există „îngrijorări continue” că firmele chineze ar putea furniza tehnologie Rusiei, care ar putea „avansa agresiunea în Ucraina”.
Aceste noi măsuri anunțate de Beijing vin și în condițiile în care Statele Unite și China se află în mijlocul restricțiilor la export pentru produse de înaltă tehnologie.
China a declarat că noile sale măsuri anunțate luni nu vizează „o anumită țară”.
Peste 50% dintre dronele vândute în SUA sunt produse de DJI cu sediul în Shenzhen, cel mai mare producător de drone din lume, cu modele DJI populare printre agențiile de siguranță publică din SUA, potrivit a doi parlamentari americani. La începutul acestui an, aceștia au și introdus pe agenda Congresului o legislație care ar restricționa compania să opereze pe infrastructura de comunicații din SUA.
Anul trecut, SUA au introdus controale ample care le interzic companiilor chineze să cumpere cipuri avansate și echipamente de fabricare a cipurilor fără licență. Beijingul a impus luna trecută controale la export pentru două elemente esențiale pentru fabricarea semiconductorilor. Controalele intră în vigoare la 1 august.
Dronele sunt deja parte din tensiunile dintre SUA și China.
SUA a adăugat DJI pe o listă neagră de investiții în 2021, susținând că firma a jucat un rol în facilitarea abuzurilor drepturilor omului împotriva musulmanilor uiguri din China și a altor minorități etnice și religioase din regiunea de vest din Xinjiang.
Compania era deja pe lista de entități din SUA cărora li se interzice să cumpere tehnologie americană. DJI a negat că a făcut ceva pentru a fi justificată trecerea pe această listă.
Marți, în urma anunțului ministerului comerțului, DJI a lansat o declarație pe site-ul său în care spune că nu a proiectat sau comercializat niciodată echipamente în scopuri militare și că va „coopera activ” cu noua politică de control al exporturilor.
Editor : M.I.