China, bănuită ca îşi umflă artificial exporturile

Data publicării:
fabrica apple china 1

Suspiciunea că datele de export ale Chinei sunt măsluite e reaprinsă de noile cifre publicate de China şi de Hong Kong. 37,6 miliarde de dolari ar fi valoarea exporturilor chinezeşti pe piaţa din Hong Kong, potrivit datelor Beijingului. Însă datele din Hong Kong arată că regiunea a importat din China mărfuri de doar 24,1 miliarde.

La fiecare dolar în importuri ale Hong Kong-ului din China, Beijingul a raportat 1,56 de dolari, iar la final a ieşit o diferenţă de 13,5 miliarde de dolari, bani pe care China spune că i-a primit din vânzarea de mărfuri către Hong Kong, dar care nu se găsesc în evidenţele regiunii autonome.

Statistica de la Hong Kong arată că importurile din China au crescut cu 5,5% faţă de anul precedent în vreme ce statistica chineză declară o creştere substanţială de 34%.

Cum datele nu se leagă şi diferenţele sunt uriaşe, Bloomberg caută explicaţia în altă parte: în felul în care China îşi reglementează piaţa de capital. Intrările de bani în ţară sunt puternic restricţionate pentru a ţine yuanul jos. Pentru o ţară exportatoare, moneda naţională slabă face mărfurile produse intern mult mai ieftine pe piaţa internaţională. Doar că regulile pot fi scurtcircuitate cu un artificiu - jucătorii din piaţă pot introduce bani în economie, dacă îi maschează ca plăţi pentru exporturi fictive. Nimeni nu vinde nimic, dar plata se face.

Un oficial chinez din cadrul asociaţiei de supraveghere a schimburilor comerciale recunoaşte că multe companii au falsificat documente de export - au fost descoperite tranzacţii financiare fictive în valoare de 10 miliarde de dolari în ultimele 18 luni.

Amploarea fenomenului ar putea fi mult mai mare de atât luând în considerare că 13 miliarde au lipsit în ultimul an doar din datele Hong Kongului. Rapoartele privind exporturile către alte state ar putea ascunde tranzacţii fictive mult mai mari.

Umflarea valorii exporturilor are însă implicaţii mult mai largi. Pe date, China a vândut cu 15,3% mai mult pe pieţele externe decât anul trecut, iar dacă statistica greşeşte înseamnă că nici creşterea economică raportată nu e reală. Miliardele de dolari în tranzacţii false creează un tablou distorsionat al economiei. Dacă datele sunt umflate, în consecinţă creşterea economică reală e mai mică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...