China alege „steroizi fiscali”, în detrimentul reformelor mari, pentru a-și relansa economia

Data actualizării: Data publicării:
Bank of China, Yichang - 08 Oct 2023
Banca centrală a redus dobânzile și a pompat mai mulți bani în economie în ultimele săptămâni. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

China este pregătită să declanșeze un nou stimulent fiscal pentru a-și susține redresarea economică, bazându-se pe un manual bine utilizat, care se are la bază, în mare măsură, datorii și cheltuieli de stat, dar nu face față reformelor mai profunde cerute de un număr tot mai mare de analiști, transmite Reuters.

Unii consilieri guvernamentali recomandă Chinei să-și ridice ținta de deficit bugetar pentru 2024 dincolo de 3% din produsul intern brut (PIB) stabilit pentru acest an, ceea ce ar permite Beijingului să emită mai multe obligațiuni pentru a relansa economia, au declarat pentru Reuters politicieni și economiști.

A doua cea mai mare economie a lumii a crescut mai repede decât se aștepta în al treilea trimestru, sporind șansele Beijingului de a-și îndeplini obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru 2023.

Dar, în timp ce surpriza optimistă le-a oferit investitorilor afectați din China un motiv de bucurie, există îngrijorări mai profunde cu privire la dispariția continuă a activității din sectorul privat și lipsa reformelor pe termen lung, necesare pentru a muta economia către o creștere condusă de consumatori.

Deocamdată, accentul rămâne pe susținerea unei redresări fragile pentru a evita dezastrul economic.

"Trebuie să facem pregătiri bune pentru anul viitor și să implementăm politici de stabilizare a creșterii. Baza redresării economice nu este solidă", a spus un consilier al cabinetului care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Pentru anul viitor, ar trebui să stabilim în continuare o țintă de creștere a PIB-ului de 5%”.

Parlamentul Chinei urmează să aprobe puțin peste 1 trilion de yuani (137 miliarde de dolari) emisiuni suplimentare de datorii suverane, la încheierea reuniunii de cinci zile care a început pe 20 octombrie, au declarat surse pentru Reuters.

Astfel de obligațiuni vor fi probabil folosite pentru a finanța proiecte de conservare a apei și de prevenire a inundațiilor și vor veni peste o încărcare anticipată anticipată a cotelor de obligațiuni locale pentru 2024.

Recuperarea slabă post-pandemie a Chinei a scos la iveală constrângeri structurale tot mai mari și a ridicat un sentiment de urgență în jurul reformelor pentru a pune creșterea economică pe o bază mai sustenabilă.

Dezbaterea despre politica economică din China s-a aprins în ultimele luni, unii consilieri guvernamentali susținând reforme care să ajute la lansarea de noi motoare de creștere dincolo de investițiile în proprietate și infrastructură.

Pentru cei care caută reforme structurale, accentul se pune pe politicile care stimulează urbanizarea și puterea de cheltuieli a gospodăriilor, reduc dependența de investiții și echitabilează condițiile de concurență între întreprinderile de stat și firmele private.

Fără astfel de schimbări, economiștii avertizează că China s-ar putea îndrepta către o perioadă lungă de deflație și creștere stagnantă, care nu reușește să ridice nivelul de trai pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai țării.

Cu toate acestea, nevoile pe termen scurt au umbrit în mare măsură acele solicitări pentru reforme mai ambițioase din punct de vedere politic și, în schimb, se concentrează pe autoritățile care intensifică sprijinul fiscal și monetar.

Guvernelor locale li s-a spus să finalizeze emiterea cotei pentru 2023 de 3,8 trilioane de yuani în obligațiuni locale speciale până în septembrie pentru a finanța infrastructura.

Unii consilieri spun că guvernul central are spațiu pentru a cheltui mai mult, deoarece datoria sa ca pondere din PIB este de doar 21%, mult mai mică decât 76% pentru administrațiile locale.

„Politica fiscală ar trebui să joace în continuare rolul principal anul viitor”, a declarat Xu Hongcai, director adjunct al comisiei de politică economică la Asociația de Științe Politici din China, susținută de stat.

„Pentru anul viitor, creșterea reală ar putea fi mai mică de 5%, dar nu poate fi prea mică, altfel unele probleme vor deveni mai izbitoare, cum ar fi ocuparea forței de muncă și veniturile”, a declarat Xu pentru Reuters.

Banca centrală, care a redus dobânzile și a pompat mai mulți bani în economie în ultimele săptămâni, este constrânsă de cât de mult poate ușura politica monetară de teama de a alimenta fuga de capital și de a afecta yuanul, au spus analiştii.

„Există încă loc pentru a reduce ratele dobânzilor și ratele de rezerve obligatorii, dar există o chestiune de sustenabilitate”, a declarat Guan Tao, economist-șef global la BOC International și fost oficial la Administrația de Stat a Schimbului (SAFE).

Cu toate acestea, politicienii cred că schimbările mai fundamentale, în special o revigorare a reformelor bazate pe piață, vor fi limitate din cauza mediului politic, în care statul și-a sporit controlul asupra economiei, inclusiv asupra sectorului privat.

Un plen așteptat al Partidului Comunist, care va avea loc probabil în noiembrie și care se va concentra, în mod tradițional, pe reforme, i-ar putea dezamăgi pe cei care așteaptă schimbări majore.

„Ar trebui să promovăm reformele, deoarece multe probleme sunt structurale, dar reformele sunt dificil de implementat și necesită voință politică”, a spus un membru al partidului sub anonimat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Guardia di Finanza
Operațiune uriașă a Parchetului European în statele UE. Percheziții la o rețea de fraude cu TVA, în care este...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...