Băncile au la vânzare mii de apartamente executate silit, recuperate de la rău-platnici. În Bucureşti, preţurile garsonierelor pornesc de la 13.000 de euro, iar pentru locuinţele cu două camere, de la 18.000 de euro. La preţ scăzut se pot găsit chiar şi vile. Un apartament cu două camere dintr-un bloc cu 10 etaje situat în cartierul Militari se vinde cu 24.000 de euro. Preţul este cu o treime mai mic decât cel al pieţei.
Pentru că nimeni nu s-a arătat interesat de această locuinţă, executorii au mai redus din preţul de pornire.
La prima vedere, pare o afacere să cumperi un asemenea chilipir. Trebuie însă să depui o garanţie de 10% din valoarea apartamentului pentru a putea participa la licitaţie. Problemele apar însă abia după încheierea tranzacţiei.
„Ne putem afla în situaţia în care trebuie să evacuăm pe debitor din imobil. Se intră cu ajutorul unui lăcătuş în imobilul respectiv şi se ia pe sus debitorul şi se scoate în stradă”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
Odată ajuns înauntru, cumpărătorul poate avea un adevărat şoc, cu atât mai mult cu cât locuinţa nu poate fi vizitată înainte.
„Nu ştii în ce stadiu este lăsat apartamentul după ce îl adjudeci. În general, proprietarii care pierd imobilul prin executare au o supărare destul de mare astfel încât ajung să ia aproape tot din apartament, inclusiv uşi, calorifere, geamuri”, a spus Dragoş Nechifor, broker de credite.
Paguba poate fi astfel mai mare decât reducerea obţinută în urma licitaţiei. Sunt şi cazuri în care noul proprietar poate pierde ce a cumpărat, dacă fostul proprietar dă banca în judecată pentru diferite clauze abuzive din contractul de credit.
”Acea executare silită este desfiinţată, creditorul este practic văduvit şi el, pentru că, deşi a vândut imobilul respectiv, acum va fi obligat să reintre în patrimoniul debitorului”, a adăugat avocatul Adrian Cuculis.
Executarea silită nu este soluţia ideală nici pentru bănci. Locuinţele sunt vândute în pierdere, iar creditele rău-platnicilor nu sunt recuperare decât parţial. În prezent, peste 650.000 de români au întârziat cu plata ratelor mai mult de o lună, pentru împrumuturi de peste 10 miliarde de lei. O parte riscă executarea silită.