Cu o industrie care se extinde extrem de rapid, China nu îşi permite să importe doar resurse minerale proaspăt scoase din pământ. Necesarul de materii prime este asigurat într-o mare măsură de milioanele de tone fier vechi şi deşeuri pe care uriaşele centre de reciclare, precm acesta, de lângă Shanghai, le aduc din străinătate.
„Sunt zeci de companii chineze care, în ultimii ani, au importat milioane de tone de materiale reciclabile din toată lumea. Sunt transformate, mai apoi, în materii prime care „hrănesc" industria chineză”, a afirmat Adam Minter, autorul căţii Junkyard Planet.
Mike Chen, de exemplu importă fier vechi și gunoaie din Statele Unite și Europa. Pentru o tonă de motoare defecte platește 1.600 de dolari. Însă, pentru metalul scos din acele motoare primește de câteva ori mai mult. Așadar, prelucrarea deșeurilor este o afacere extrem de profitabilă pe care guvernul de la Beijing o încurajează prin reguli clare și o organizare simplă.
„Acum zece ani, aceste companii erau împrăştate prin tot oraşul Ningbo. Guvernul a decis să le mute pe toate într-o singură zonă astfel încât să fie mai uşor de controlat şi de urmărit ceea ce fac. Aşa au ajuns să funcţioneze mai curat şi să se supravegheze reciproc”, a mai spus Adam Minter.
Pentru a reduce și mai mult riscurile asupra mediului, guvernul chinez a interzis de curând importul deșeurilor a căror reciclare este dificilă sau periculoasă.