Raportul arată că birocraţia reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România, 61,4% dintre respondenţii sondajului realizat de autorii raportului indicând că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului, potrivit News.ro.
Pe următoarele locuri în rândul celor mai mari dificultăţi se numără fiscalitatea excesivă (pentru 54,7% dintre patronii de IMM-uri) corupţia (45,2%), controalele excesive (45%), concurenţa neloială (40,3%), scăderea cererii interne (36,3%) şi angajarea şi pregătirea personalului (26,4%).
Intensitatea acestor probleme este diferită în funcţie de tipul firmei şi de vechimea sa, în principal, relevă raportul. Astfel, firmele cu peste 10 ani vechime se plâng mai ales de relaţia cu statul şi de pregătirea slabă a personalului.
"Fiscalitatea şi controalele excesive sunt indicate mai des în firmele care au sub cinci ani vechime", se arată în raport.
Pe regiuni, birocraţia este cea mai mare problemă în regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), unde 69,9% dintre întreprinzători o indică ca fiind cea mai mare frână în dezvoltarea afacerilor.
La polul opus, doar 53% dintre întreprinzătorii din regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova, consideră birocraţia o piedică în calea afacerilor.
Fiscalitatea excesivă este resimţită mai puternic de către întreprinzătorii din regiunea Bucureşti-Ilfov, unde 64,2% dintre respondenţi s-au plâns de nivelul prea ridicat al taxelor, şi mai puţin de către cei din regiunea Sud-Est, în care 39,7% dintre patronii de IMM-uri o consideră o problemă serioasă.
În ceea ce priveşte corupţia, cei mai afectaţi de acest fenomen sunt întreprinzătorii din regiunea Sud-Est (56,2%) şi cei mai puţin afectaţi sunt patronii de IMM-uri din regiunea Vest (30,8%), potrivit raportului.
Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de întreprinzători din toate judeţele ţării.