Un singur furnal din cele şase mai funcţionează, mii de salariaţi au fost disponibilizaţi, iar producţia de oţel a coborât la sfert faţă de anii de glorie. Aşa arată acum activitatea combinatului Sidex din Galaţi. Cel mai mare combinat din România funcţionează în acest moment la mai puţin de 40% din capacitate, iar scumpirea energiei riscă să închidă definitiv acest colos industrial
Statul a decis săptămâna trecută ca marile combinate să nu plătească mai mult de 230 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz din producţie internă. În plus, energia nepoluantă pe care combinatele sunt obligate să o cumpere nu se va mai scumpi nici ea anul acesta. Cu toate acestea, industriaşii spun că măsurile au fost luate atunci când preţul energiei era deja prea mare.
„Credem că trebuie luate în continuare alte măsuri pentru a asigura afacerea noastră în România. Peste 142 milioane de euro plătim pentru energie: aproximativ 50% pentru electricitate şi 50% pentru gaz natural. Suntem în situaţia în care pierdem bani, în care exportăm atât de mult pentru că suntem prea mari pentru piaţa din România”, afirmă Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galaţi.
70% din cele 2 milioane de tone de oţel produse la Galaţi sunt exportate. Se pierd însă tot mai multe contracte din cauza preţului la energie, se plâng şefii combinatelor. Şi asta în timp ce concurenţii din est nu au condiţii de mediu impuse de stat şi nici nu plătesc mai mult pentru gazele naturale.
„Acum, criza asta care este în Ucraina se pare că va fi de bun augur pentru noi pentru că Ucraina lua o parte din tablă şi de la ruşi şi să îndrepte comenzile spre noi, asta e posibil”, spune unul dintre angajați.
50.000 de oameni lucrau aici în perioada de glorie a acestui combinat, iar acum sunt de șapte ori mai puţini. Din păcate însă, concedierile nu se vor opri aici.
„Situaţia, din păcate, nu e dintre cele mai frumoase. Combinatul funcţiona cu mult mai multe unităţi. Punem în aplicare o altă strategie de dezvoltare a oraşului... oraş industrial e foarte greu de crezut că mai putem fi”, susține Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.
În ciuda preţului mare al energiei, comenzile noi din industrie au crescut în primele două luni din an cu aproape 15%, însă în continuare statisticile pozitive se bazează în primul rând pe industria auto.