Tinerii care pică examenul de bacalaureat sunt lipsiţi de perspectivă doar dacă refuză să înveţe o meserie. Iar slujbele bine plătite pentru cei fără facultate şi diplomă de bac sunt suficient de variate cât să acopere o gamă largă de aptitudini.
De exemplu, un sudor priceput poate să câştige 2.500 de lei dacă foloseşte tehnicile convenţionale. Poate câştiga peste 1.500 de euro dacă prinde un contract în străinătate. Iar dacă învaţă tehnica sudurii în argon poate să câştige chiar şi câteva mii de euro, fără să trebuiască să plece peste hotare.
Cui nu-i este frică de înălţime poate deveni macaragiu, pe un salariu de 3.000 de lei. Pregătirea pentru operarea unei macarale durează câteva luni şi, chiar dacă cererea pentru această meserie a scăzut pe timpul crizei, dezgheţarea pieţei imobiliare în anii viitori va genera posturi pentru macaragii.
Tot la înălţime este şi meseria de alpinist utilitar. Deşi este mai riscantă are un salariu mai mic, de aproximativ 2.000 de lei. Dar tot este un câştig mai mare decât media pe economie.
Însă de departe, una dintre cele mai bine plătite meserii pentru cei fără studii superioare este cea de şofer de camion. Deşi salariul de bază este de aproximativ 1.000 de lei, diurnele îi pot aduce unui şofer peste 3.000 de lei pe lună. Iar cei care conduc TIR-urile marilor companii europene de transport câştigă mult mai mult de atât, salariile putând ajunge la câteva mii de euro.
Pentru femei, o meserie foarte bine plătită este cea de manichiuristă/pedichiuristă. Salariile pot sări de 1.000 de euro.
Învăţarea tuturor acestor meserii durează mai puţin decât studiile superioare. Însă perfecţionarea vine în timp, iar cei care le practică nu trebuie să uite asta.