Mihai Tatu are 350 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr. Producţia, 65 de tone pe hectar, este cu 50% mai mare față de anul trecut. Dar o recoltă bogată nu înseamnă şi un profit mai mare. Dacă în 2013 a obţinut 40 de euro pe tonă, acum preţul abia depășește 30 de euro.
„Prețul la zahăr este cel care ne nemulțumește pe noi, pentru că anul trecut zahărul era 4,50 lei și acum e 2,40 lei”, spune Mihai Tatu.
Mihai Tatu estimează că va livra fabricii de zahăr de la Bod în jur de 230.000 de tone de sfeclă de zahăr. La fel vor face alţi 70 de agricultori din judeţele Brașov și Covasna.
În curtea fabricii sunt munți întregi de sfeclă. Sfeclă care a fost recoltată în doar câteva zile. Aproximativ 6.000 de tone. Iar din această cantitate până mâine vor reieși în jur de 900 de tone de zahăr. Un record pentru ultimii 25 de ani, spun specialiștii
Preţul mic la zahăr îi nemulţumeşte pe reprezentanţii fabricii.
„Dacă acum cinci ani de zile, kilogramul de zahăr avea prețul de 2,1 lei acum se învârte undeva în jur la 1,80 - 1,90. Vă dați seama că este o mare problemă pentru noi, pentru că, acum, costurile au crescut”, afirmă Ioan Urdea, director general Fabrica de zahăr din Bod.
Consumatorii vor însă ca zahărul să fie şi mai ieftin.
Românii consumă în jur de 540.000 de tone de zahăr pe an. În țara noastră mai există doar patru fabrici de zahăr şi numai cea de la Bod foloseşte doar din sfeclă, Nu şi trestie de zahăr.