Ministerul Finanțelor nu intenționează să acorde nicio amnistie fiscală, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de instituție.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) nu va acorda nicio amnistie fiscală și nici nu va crește actualele niveluri ale CAS – Contribuția de Asigurări Sociale, contrar informațiilor furnizate de presă cu începere de miercuri. Mai multe publicații au difuzat un așa zis proiect de modificare a Codului Fiscal conform căruia nivelul CAS la angajat ar urma să crească la 21,7% din suma brută, de la actualul nivel de 10,5%, concomitent cu o majorare egală a salariilor menită să acopere efortul salarial suplimentar.
Ministerul Finanțelor neagă proiectul: ”așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice”.
Ministerul recunoaște că urmează a fi modificat Codul Fiscal însă spune că modificările nu vor privi
creșteri ale poverii fiscale pentru nicio categorie de contribuabili. ”Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.
Totodată nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. ”Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice”, spune ministerul.
Consultați de Digi24.ro oficiali ai Ministerului de Finanțe vorbesc, sub protecția anonimatului, de un mod ”neortodox” în care unele persoane din minister își promovează ideile. Ei realizează schițe ale unor așa zise proiecte de modificare legislative pe care apoi le difuzează în presă, punând astfel presiune în direcția adoptării acestor modificări. Creșterile de CAS menționate de așa zisul proiect ar fi afectat aproximativ 650.000 de persoane beneficiare ale unor contracte de Drepturi de Autor sau organizate ca Persoane Fizice Autorizate (PFA).