Ce spune consumul de curent despre comportamentul oamenilor în timpul pandemiei

Data publicării:
gettyimages bărbat pe tabletă noaptea
Sursa foto: Getty Images

Viața în carantină înseamnă trezirea la o oră târzie, statul până noaptea târziu și leneveala în timpul după-amiezii. Acestea sunt informațiile extrase din datele furnizate de piețele europene de energie, acolo unde restricțiile de activitate au condus la o schimbare largă a rutinei de zi cu zi în cazul a sute de milioane de oameni, potrivit Bloomberg.

În New York, consumul de electricitate a scăzut cu până la 18%, la ora 8 dimineața, față de vremurile normale. Tokyo și trei prefecturi din apropiere au înregistrat o scădere de 5% în consumul de energie din timpul săptămânii, după ce Japonia a declarat stare de urgență pe 7 aprilie, potrivit TESLA, o companie de prognoze în domeniul energiei.

Experiența Italiei arată această tendință cel mai clar, de când limitările au început pe 5 martie, înaintea oricărei țări europene. Datele furnizate de operatorul de rețea Terna SpA dau indicii despre ce alte locuri încep să resimtă acum.

Oamenii dorm până mai târziu

Fără naveta la birou, oamenii pot dormi mai mult. În mod normal, cererea pentru electricitate începea să crească între orele 06.00 și 08.00. Acum, în Germania, este clar că aparatele de cafea nu pornesc până la intervalul de timp dintre 8.00 și 9.00 dimineața, a declarat Simon Rathjen, fondator al unei companii de trading cu energie.

Germania, Franța și Italia – care formează aproape două treimi din economia Zonei Euro – toate au măsuri care permit angajaților să primească salarii în timpul suspendării temporare a lucrului. Marea Britanie are și ea un pachet de sprijin în acest sens. Mulți dintre acești angajați se trezesc mai târziu.

“Acum chiar încep dimineața relaxat. Nu mă trezesc decât cu jumătate de oră înainte să încep munca”, a spus David Freeman, un analist în servicii financiare din Londra.

După-amieze mai puțin productive

Consumul de curent în timpul după-amiezii este mai mic. Înainte, cantitatea de curent folosită creștea între orele 14.00 și 17.00. Acum, datele de consum din Marea Britanie arată o scădere, pentru că oamenii merg afară la plimbare sau la aer curat.

Este “ca și cum trăim printr-o lună de duminici”, a spus Iain Staffell, lector universitar în energie sustenabilă la Imperial College London.

Serile petrecute în casă

De la ora 18.00, consumul de electricitate începe să urce vertiginos, în timp ce oamenii termină de lucrat și încep treburile prin casă. Restricțiile aplicate muncii și școala de acasă înseamnă vizionarea redusă la televizor în timpul zilei și intensificarea acestei activități în timpul serii. Datele din Germania arată această tendință de consum electric la ore mai târzii.

Seara este perioada în care consumul de electricitate este cel mai mare, majoritatea oamenilor fiind obligați să stea în case. Netflix a raportat un număr record de abonați, 15,8 milioane, aproape dublu față de cifra prognozată de analiștii de pe Wall Street. Serviciile de video-streaming precum Netflix și YouTube au găsit o audiență captivă. Noul serviciu Disney+ a depășit 50 de milioane de abonați în doar cinci luni, un ritm mai accelerat decât a fost prevăzut.

Traficul de internet a crescut vertiginos, o bună bucată din banda de rețea fiind folosită de aplicații precum cele de streaming și Zoom. Aceasta ar putea însemna un consum lunar de până la 600 de Gigabiți din banda de rețea, cu aproximativ 35% mai mult decât înaintea restricțiilor, potrivit Bloomberg Intelligence.

În Singapore, cantitatea de electricitate folosită a scăzut în mod semnificativ începând de pe 7 aprilie, când statul a făcut eforturi să țină populația acasă. Consumul electric a picat și a rămas la un nivel mai jos în timpul zilei. Însă noaptea târziu este o altă poveste. Cererea de curent a căzut abrupt imediat după instalarea carantinei, însă a urmat o creșterea înceată în ultimele două săptămâni, probabil semne că seriale precum “Tiger King” și “The Last Dance” au găsit fani la miezul nopții în orașul-stat.

Statul până târziu

Datele de consum electric de pe glob arată că oamenii merg la culcare mai târziu ca de obicei. Cererea nu începe să scadă până în intervalul orar 22.00-00.00, cu cel puțin o oră mai târziu ca înaintea stării de urgență.

“În mod clar, copiii mei merg la culcare mai târziu. Toată rutina noastră s-a dus pe apa sâmbetei”, a spus Liz Stevens, o profesoară-asistent din Londra.

A devenit o provocare pentru cei din industria energetică să previzioneze comportamentul oamenilor. Prognozele se bazează pe datele istorice și nu există un precedent să fie folosit în cadrul modelelor de acum.

Cele mai apropiate modele de consum sunt evenimentele mari precum Campionatele Mondiale, când oamenii stau pe loc, în același timp, potrivit lui Simon Rathjen.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...