Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în cadrul interviului din emisiunea „În Fața Ta” de la Digi24, despre posibilitatea ca bugetul de stat să suporte o creștere de 25% la salariile profesorilor. El spune că Executivul a decis să scadă 10% din cheltuielile de la buget, considerându-le „nenecesare”, în contextul în care guvernanții sunt cei care au formulat inițial iar apoi au aprobat bugetul pentru anul 2023. Consultantul fiscal mai afirmă că dacă politicienii vor lua decizia de a majora salariile din Educație cu 25%, atunci România nu are altă opțiune decât să se împrumute.
Poate suporta bugetul de stat o creștere a salariilor cu 25% pentru profesori?
Dan Schwartz, consultant fiscal: „Răspund tot cu o întrebare. Recent, printr-o OUG, s-a decis scăderea cheltuielilor bugetare cu 10%. Dacă pentru a echilibra cât de cât bugetul avem nevoie de o scădere cu 10% a cheltuielilor bugetare, cum putem include în această scădere o creștere de 25% a salariilor profesorilor? Nu uitați că mai sunt și alții care așteaptă rândul la măriri de salarii, nu doar profesorii solicită salarii mai mari. Urmează medicii, chiar sectorul public, am văzut că administrația publică vrea să intre în grevă. Urmează probabil zonele industriale. Categoric susținerea bugetară nu există.
Dacă totuși se ajunge la ideea că este necesară și absolut necesară pentru bunul mers al României această creștere salarială de 25%, România nu are altă soluție decât să se împrumute.
A tăia din altă parte ne duce în aceeași zonă despre care vorbeam înainte, reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% prin eliminarea cheltuielilor nenecesare. Formularea asta mi s-a părut interesantă, pentru că cum poți tu să spui că într-un buget pe care l-ai aprobat există cheltuieli nenecesare. Nu poți să faci așa ceva. Sunt cheltuieli supradimensionate, dacă sunt necesare sau nu, nu sunt în măsură să mă pronunț.
„După ce te duci în sus cu angajările, e foarte ușor să spui că vrei să le reduci”
Reducerea cheltuielilor se poate face, dar trebuia făcută anterior. S-a vorbit despre reducerea cheltuielilor și stoparea angajărilor în sectorul public. Chiar s-a vorbit despre înghețarea salariilor. S-a vorbit despre reducerea angajărilor acum aproape în mijlocul anului, dar de la 1 ianuarie și până prin martie s-au făcut angajări într-o veselie în sectorul public și se fac probabil și astăzi. Iar după ce te duci în sus cu angajările, e foarte ușor să spui că vrei să le reduci. Pentru că nu faci altceva decât să le mai reduci un pic din ceea ce ai angajat nenecesar. Arată interese politice.
„Sectorul bugetar este extrem de important politic”
Sectorul bugetar este extrem de important politic. Include personal într-un număr mai mare decât cel din sectorul privat. Acești oameni care lucrează în sectorul public au familiile lor, ei vor fi la anul votanți. În ciuda negocierilor care par foarte dure acum, e posibil să vedem că se va ajunge la un compromis. Compromisul va însemna o creștere de costuri bugetare care nu se poate rezolva decât fie prin împrumuturi, fie prin reduceri în alte zone, fie prin creșterea taxelor”.
Urmăriți mai multe declarații în interviul video.
Editor : A.C.