Uniunea Asiguratorilor din România a sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea RCA. Ieri, Guvernul României a adoptat Hotărârea de Urgenţă care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni.
Companiile de asigurări spun că plafonarea încalcă un principiu de bază din Constituția României, acela al unei piețe libere și concurențiale.
Însă, în legea concurenței este permisă înghețarea prețurilor în anumite situații de criză, așa cum a fost considerată și aceasta.
Companiile mai atrag atenția că România poate fi sancționată pentru încălcarea legilor comunitare, pentru că, conform acestor norme europene, plafonarea unor tarife în absența unui sistem general de control al prețurilor ar fi interzisă.
Noile tarife vor intra în vigoare în 10 zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
Anterior, Ordonanța de Urgenţă a Guvernului (OUG) care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor - RCA a fost publicată, pe 19 septembrie, în Monitorul Oficial.
Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule.
Tarifele maxime RCA au fost publicate săptămâna trecută. Nivelul acestora depinde de capacitatea cilindrică și vârsta asiguratului.
Spre exemplu în cazul unui vehicul cu motor de putere cuprinsă între 1.400 și 1.600 centimetri cubi, prima maximă variază între 629 de lei și 1.166 lei în funcție de vârsta asiguratului. Tariful este valabil pentru clasa de bonus malus 0.