Foto: GettyImages
Ritmul de creștere economică va scădea anul viitor la 3,7%, arată Comisia Europeană în previziunile economice de primăvară publicate, marţi. Economia românească va avea de întâmpinat mai multe riscuri. Primul este cel al legii dării în plată. "Această lege ar putea avea un impact negativ substanţial asupra încrederii investitorilor şi evoluţiei creditului", se arată în raportul CE. Deficitul bugetar va crește din cauza reducerii taxelor. Comisia Europeană reamintește că TVA a fost redus cu 4 puncte procentuale, că taxarea dividendelor a fost relaxată, că salariile în sectorul public au fost crescute și că investițiile publice vor scădea din cauza ”decolării greoaie a marilor proiecte de investiții din perioada 2014-2020 de finanțare a UE”.
Mai îndatorați cu 2,4 miliarde euro
Toate aceste lucruri vor duce la un deficit bugetar de 2,8% din PIB în acest an și de 3,4% din PIB anul viitor. Deficitul bugetar structural, adică cel care nu este influențat de factori conjuncturali, se va situa la 3,5% din PIB în 2017, față de 0,5% din PIB în 2015.
Îndatorarea României (sectorul public) va ajunge la 40.1% din PIB anul viitor, de la 38,4% din PIB în 2015 (un punct procentual din PIB este egal cu 1,6 miliarde euro).
Revine inflația
În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va rămâne negativă până la mijlocul acestui an, urmând să revină în teritoriul pozitiv în a doua jumătate a anului când se va risipi efectul de bază al reducerii TVA la alimente. Creşterea cererii interne combinată cu accelerarea majorărilor salariale şi creşterea salariului minim începând din luna mai ar putea stimula presiunile pentru creşterea preţurilor, însă impactul reducerii TVA ar urma să limiteze inflaţia medie anuală la minus 0,6%. În schimb, în 2017, inflaţia medie anuală ar urma să crească până la 2,5%, în pofida unei reduceri suplimentare a TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017.