De altfel, două dintre combinate, cel de la Târgovişte şi cel de la Câmpia Turzii, au beneficiat de ajutoare de stat, iar datoriile întreprinderilor au fost şterse înainte de a fi privatizate.
O firmă cu doar trei angajaţi a încheiat afacerea anului preluând combinatele pe care grupul rus Mechel le deţinea în România, contra sumei de 52 de euro.
Cumpărătorul combinatelor Mechel este Invest Nikarom, o firmă în spatele căreia se află doi cetăţeni ruşi. Firma specializată în vânzarea de maşini şi echipamente a anunţat deja intrarea în insolvenţă a combinatului din Târgovişte şi reorganizarea acestuia.
Noii proprietari au anunţat, printr-un comunicat, că fac eforturi pentru repornirea uzinelor. Invest Nikarom este o firmă cu afaceri de un milion şi jumătate de lei, iar în 2011 a avut pierderi de 125.000 de lei. Firma a avut chiar şi contracte cu statul - cu Ministerul Administraţiei şI Internelor, Romgaz şi Compania Naţională a Huilei.
„Mie îmi seamănă foarte mult cu tipul de tranzacție neaoșă în care o companie cu pierderi este vândută unui cumpărător anonim care, la un moment dat, dispare cu tot cu datoriile care, în final, rămân în seama statului român”, spune analistul economic George Vulcănescu.
Suma nu-i ridică însă semne de întrebare premierului. Victor Ponta promite sprijin oricărui investitor care vrea să salveze uzinele Mechel.
O altă explicaţie pentru vânzarea la un preţ mic a activelor din România ar fi costurile mari de producţie şi cele cu forţa de muncă.
Sunt motive pentru care şi alte companii au plecat din România în ultimii ani. Este vorba despre Kraft, Colgate-Palmolive sau Nokia, care şi-au relocat activitatea în alte state precum Polonia sau China. Şi lanţul de fast-food Burger King sau cel de retail Kiabi au părăsit România din cauza vânzărilor slabe. Alte companii doar au vândut afacerile de la noi. Producătorul de ulei Cargill şi-a vândut fabrica, iar asiguratorul Aegon a preluat Eureko.