Dacă un participant la licitaţie depune contestaţie şi se dovedeşte că nu a avut dreptate, pierde 2% din valoarea unui contract pe care nu l-a câştigat. Iar în cazul unor lucrări de amploare, cum ar fi autostrăzile, această cauţiune se poate ridica la sume uriaşe.
Prin această măsură, guvernul vrea să împiedice acele contestaţii despre care spune că au blocat semnarea unor contracte pentru lucrări importante de infrastrucură. Însă introducerea cauţiunii ar putea avea şi un impact psihologic. Chiar şi companiile care se consideră pe bună dreptate dezavantajate la licitaţie s-ar putea simţi descurajate să conteste licitaţia.
Tot pentru grăbirea acordării contractelor, termenele de judecare a contestaţiilor vor fi mai scurte, iar companiile care se simt nedreptăţite vor trebui să anunţe şi instituţiile statului înainte să se adreseze instanţei.
De asemenea va dispărea criteriul prețului cel mai mic pentru varianta cea mai bună economic. Inclusiv tehnic. Se scapă de dictatura prețului cel mai mic.
Şi ca sistemul de achiziţii să fie în conformitate cu normele europene, vor fi schimbate şi pragurile sub care instituţiile statului vor putea să acorde contracte fără proceduri transparente. Vor putea cumpăra produse şi contracta servicii prin atribuire directă doar în limita a 15.000 de euro. În prezent, pragul este dublu, 30.000 de euro. Va scădea şi pragul contractelor atribuite direct pentru lucrări, de la 100.000 de euro la 60.000 de euro.
La polul opus, lucrările mai scumpe de cinci milioane de euro pot fi contractate doar prin licitaţie fără să existe opţiunea unor negocieri, fie ele şi transparente, cu firmele interesate.