Decizia de păstrarea supraccizei la carburanți la actualul nivel, renunțare la micșorarea TVA și păstrare a taxei pe stâlp, toate trei măsuri ce urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, va aduce bugetului sume importante, de care PSD ar va avea nevoie pentru a-şi îndeplini obligațiile electorale.
Prima măsură de care românii nu se vor mai bucura va fi menținerea TVA la actualul nivel de 20%, în condițiile în care TVA trebuia să scadă cu un punct procentual la 19% de la 1 ianuarie. Potrivit declarațiilor făcute de liderul PSD, TVA va scădea la 18% de la 1 ianuarie, însă 2018. Oricum menținerea TVA va aduce statului un plus de aproximativ 2,6 miliarde lei, dat fiind faptul că pentru 2015 era prognozată încasarea a 52,3 miliarde lei la un nivel de 20%. Calculul este făcut proporțional, iar suma încasată din menținerea cotei de TVA ar putea fi mai mică căci, de regulă, din cauza efectului de conformare voluntară pierderile de venituri sunt mai mici în urma reducerii taxelor.
O altă măsură din care viitoarea guvernare PSD va câștiga este menținerea taxei pe construcții, cunoscută și ca taxa pe stâlp. Consiliul Fiscal estima inițial 1,5 miliarde lei încasări la buget din perceperea acesteia. Tot Consiliul Fiscal aprecia la momentul scăderii taxei la 1%, de la 1,5%, că această măsură va văduvi bugetul de 579 milioane lei. Se poate estima că taxa de 1% va aduce bugetului in plus un miliard de lei, față de situația în care aceasta ar fi fost eliminată de la 1 ianuarie 2017.
Și, în fine, menținerea supraccizei la carburanți va rotunji și aceasta bugetul. România are un consum de carburanți de șase milioane tone, echivalentul a 7,2 miliarde litri carburanți. La un nivel al supraccizei de șapte eurocenți și luând in considerare că peste supracciză se aplică TVA rezultă că de aici se vor încasa suplimentar, față de varianta prezentă a Codului Fiscal, 620 milioane euro, adică 2,8 miliarde lei.
Cele trei măsuri vor aduce deci în total guvernului PSD 6,4 miliarde lei, adică aproape 1,5 miliarde euro. Nu includem in calcule plafonarea CASS- contribuțiile pentru asigurări de sănătate la echivalentul a cinci salarii medii pe economie, măsura la care deasemenea PSD cere să se renunțe.
Liderul PSD a argumentat cererea sa față de guvernul Cioloș de menținere a actualei fisclaități prin dorința sa de a indeplini promisiunile din programul de guvernare. Însă, la momentul la care acesta a fost prezentat public, oficialii PSD știau că de la 1 ianuarie trebuie aplicate măsurile de reducere.