FOTO: Gulliver/ Getty Images
Cele două categorii principale de produse pentru care a trebuit să fie luate măsuri corective au fost jucăriile (27%) și îmbrăcămintea, textilele și articolele de modă (17%). Aceleași produse au făcut, de asemenea, obiectul celor mai multe notificări în anul precedent. În ceea ce privește riscurile, cel mai frecvent semnalat în 2015 a fost riscul chimic (25% din totalul semnalărilor), urmat de riscul de vătămare (22%), care în raportul precedent se afla în capul listei.
China este în continuare principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă, 62% din produsele periculoase notificate provenind din această țară. China reprezintă cea mai mare sursă de importuri în UE.
„Sistemul de alertă rapidă a contribuit la coordonarea reacțiilor prompte ale autorităților de protecție a consumatorilor, în vederea eliminării produsele periculoase din întreaga Europă. Ne aflăm în fața a două provocări: pe de o parte vânzările online, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă, și, pe de altă parte, prezența puternică a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă. În iunie voi efectua o vizită în China pentru a accelera cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor”, a declarat comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova.
Peste 65% dintre europeni cumpără produse online, iar numărul persoanelor care fac cumpărături online a crescut cu 27% între 2006 și 2015. În momentul de față, o nouă provocare este tratarea problemei pe care o reprezintă vânzările online, dat fiind că în acest mod ajung prin poșta în căminele consumatorilor produse din afara UE care este posibil să nu fi fost supuse unei verificări de siguranță.
Începând cu 2003, prin sistemul de alertă rapidă se asigură faptul că între statele membre și Comisia Europeană circulă rapid informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa. În acest fel, pot fi luate măsuri corespunzătoare (de interzicere/oprire vânzărilor, de retragere de pe piață, de rechemare a produselor sau de refuzare a importurilor de către autoritățile vamale) oriunde în UE. La sistem participă în prezent 31 de țări (statele membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia).