La egalitate aproape cu guvernatorul BNR se află Mișu Negrițoiu (foto), președintele Autorității de Supraveghere Financiară, instituție care controlează piețe precum bursele de valori, fondurile private de pensii sau asigurările. Potrivit Zf.ro, în 2015 Negrițoiu a încasat anul trecut un venit de 708.932 de lei, adică circa 59.000 de lei pe lună echivalentul a 13.100 de euro, potrivit propriei declaraţii de avere. Trebuie precizat că salariul uriaș nu vine din profituri realizate de autoritate. ASF se finanțează din taxele și comisioanelor aplicate pe piețele pe care le supraveghează. Mişu Negriţoiu se află la cârma ASF de la jumătatea anului 2014, iar anul trecut a fost primul an complet în funcţia de preşedinte pentru Negriţoiu.
Dar cel care câștigă mai bine și decât Negrițoiu și decât Isărescu este Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta a încasat anul trecut 735.040 de lei, echivalentul unui venit lunar de 61.250 de lei (13.800 euro), potrivit propriei declaraţii de avere.
Coca Constantinescu câştigă astfel mai mult decât şeful său Mişu Negriţou, preşedintele ASF, care a avut un venit mai mic cu circa 500 de euro. Coca Constantinescu este şi profesor asociat la ASE, însă venitul obţinut de la instituţia de învăţământ a fost anul trecut de doar 593 de lei.
Dar salariile frumoase nu se găsesc doar la BNR și ASF, ci și la companii de stat. Un material realizat de Digi24 în februarie 2016 indica salarii mai mari decât la BNR sau la ASF la companiile de stat Romgaz și Transgaz. La Romgaz de exemplu, directorul general Virgil Metea câştigă peste un milion de lei anual numai din salariul la stat, adică 20.000 de euro pe lună. La Transgaz, directorul general Petru Văduva depăşeşte şi el milionul de lei primit anual drept salariu.
Salarii frumoase se găsesc și la băncile statului. Traian Halalai, șeful Eximbank, câștigă lunar peste 30.000 de euro (brut), iar Radu Ghețea, șeful CEC Bank, este "răsplătit" financiar cu circa 27.000 de euro brut.