Dolarul american ajunge la un nou maxim istoric. Banca Naţională a României a publicat un curs de 4 lei şi 31 de bani. Creşterea dolarului, dar şi a barilului de petrol pe pieţele externe influenţează deja şi preţul carburanţilor de la noi. Aceştia s-au scumpit cu 5 procente în ultimele săptămâni.
La cursul BNR, dolarul a crescut cu 7 bani, până la 4 lei şi 31 de bani. Leul a fost îngenuncheat şi de euro. Moneda europeană a fost cotată la peste 4,52 de lei, cel mai mare curs din ultima lună. Cauzele vin de peste Ocean. Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat majorarea dobânzilor de politică monetară pentru prima dată în 2016 şi pentru a doua oară în ultimii nouă ani.
Scumpirea dolarului şi creşterea barilului de petrol se văd deja în preţul carburanţilor. Un litru de benzină este deja cu 5% mai mult decât în urmă cu o lună. De exemplu, la aceasta benzinarie litrul costa 5 lei şi 26 de bani.
De altfel, analiştii anticipau încă de acum o lună această scumpire.
„Dacă în perioada următoare vom avea o apreciere a preţului petrolului, acest efect s-ar cumula cu cel al deprecierii leului faţă de dolar am avea un efect la 4-5 procente de scumpire a carburanţilor”, afirmă Claudiu Cazacu, specialist pieţe financiare.
Ceea ce s-a şi întâmplat deja. De exemplu, la o benzinărie din Bucureşti, cel mai ieftin sortiment de benzină costa în urmă cu o lună sub 5 lei. Acum, la aceeaşi staţie de benzină, acelaşi litru se vinde cu 5 lei şi 19 bani.
Scumpirile ar putea fi compensate de eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o scădere a preţurilor la pompă cu aproximativ 30 de bani.
România este printre ţările europene cu cele mai mici preţuri pentru benzină, cu 1,13 euro pe litru. Înaintea noastră mai sunt şase ţări în care benzina costă mai puţin. În ceea ce priveşte motorina, în 11 ţări preţul la pompă este mai mic decât la noi.