Călin Popescu Tăriceanu, despre cazul Petrotel Lukoil: Să nu luăm în vedere presiunile Rusiei, ci cele 3.500 de locuri de muncă
„Legea trebuie aplicată nediferenţiat, avem aceleaşi drepturi şi obligaţii. Toate societăţile comerciale trebuie să-şi plătească obligaţiile fiscale către stat, fără derogare. Dacă acceptăm acest principiu, discursul celor nemulţumiţi trebuie să se amendeze. Dacă există un sistem fiscal care să ofere derogări de la pata taxelor, nu pot să mă pronunţ. În acelaşi timp, nu pot să scap din vedere că nu te joci cu soarta a mii de oameni pe care-i laşi fără salarii şi această situaţie să se răsfrângă asupra celor nevinovaţi”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu la Digi24.
Preşedintele Senatului a exemplificat printr-un caz personal, când unei firme deţinute de acesta i s-a pus sechestru pe conturi, ceea ce ar fi putut duce la neplata salariilor angajaţilor.
„Ca antreprenor în domeniul media mi s-a întâmplat să vină autorităţile de control fiscal, să ne pună sechestru pe conturi şi, ulterior, să deschidem acţiune în justiţie în contencios administrativ. Am făcut contestaţie şi am câştigat, dar puteam să ajungem să nu plătim salarii, să intrăm în famiment. Trebuie să existe un discernământ ca măsurile să fie aplicate celor vinovaţi, mai ales când vorbim de 3.500 de locuri de muncă”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.
El a subliniat că presiunea din partea Rusiei nu trebuie luată în seama, întrucât alte lucruri sunt importante.
„Presiunea din partea Rusiei nu trebuie luată în vedere, pentru că în România, toţi investitorii sunt priviţi la fel, cei care-şi respectă obligaţiile prosperă”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.
Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că, până vineri, conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.
"Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici", a spus Nekrasov înt-o întâlnire cu presa.
Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.
Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News